Oljebolagens miljöbluff avslöjad av Traktor

Tillsatser av livsmedel i bränsle moraliskt tvivelaktigt när maten i världen tryter

En Porsche i traktorform.

TIDSKRIFT Nya numret av Traktor (2/14) är ute, fullmatad som oftast. Förutom den sedvanliga traktorspaningen - denna gång går resan till Insjön där Kjell Engström och Göran Svensson bland alla Volvo BM och Massey Ferguson också funnit en snygg arbetshäst i en Porsche Allgier AP 22 från 1957 bakom Rickard Björkmans lada - innehåller numret också en viktig artikel om oljebolagens miljö­bluff med inblandning av rapsolja i dieseln.

Växthusgaserna ska som bekant minskas och vi ska blanda livsmedel i tankarna istället för att inleda omställningen till spårbundet, med bensinfordon som komplement för kortare transporter.

Traktor avslöjar nu hur dieseln med rapsoljeinblandning får bakterier att frodas som sätter igen filter och till slut hela bränslesystemet.

Det moraliskt djupt tvivelaktiga, att köra bilar på livsmedel när livsmedelstillgången i världen är hotad, för också till tekniskt haveri. Motorerna bryter samman. Oljebolagen och politikerna mörkar. Traktor ger oss grävande journalistik när den är som bäst.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.