”Nedsättande att inte ha krav på friska arbetslösa”

Torkild Strandberg försvarar Landskronamodellen

Torkild Strandberg,  kommunstyrelsens ordförande i Landskrona

För några år sedan införde Landskrona ett aktivitetskrav på arbetsföra människor som får försörjningsstöd. Tanken bakom förslaget är att ingen mår bra av passivitet. Vi fokuserar på människors förmåga och vad de kan bidra med. På det sättet bryts passivitet och en direkt skadlig omhändertagandekultur. Arbetssättet stärker människors vilja att gå från bidrag till arbete.

Dåliga skolresultat, högt försörjningsstöd och låg sysselsättning är en verklighet för många. Att möta detta utan förväntningar och krav, menar jag är djupt felaktigt, och vittnar om en ganska nedsättande människosyn. En människosyn som säger att vissa inte duger, att de inte kan bidra och därför har man inga förväntningar på dem.

Människor som är friska, men som inte har ett arbete, har en större möjlighet att komma in på arbetsmarknaden om de gör något meningsfullt än om de befinner sig i passivitet och sysslolöshet. Att inte ställa krav och att inte ha förväntningar är att visa misstro mot många människors förmåga.

Det finns alltför många barn i Sverige som växer upp utan att se sina föräldrar gå till ett arbete. Det måste vi förändra - kopplingen mellan att gå till jobbet och kunna betala hyran är mycket viktig.

Med aktivitetskrav bryter vi bidragsberoendet, skapar nya jobb och släpper in fler i samhällsgemenskapen.

TORKILD STRANDBERG

Kommunstyrelsens ordförande Landskrona (fp)

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.