1 671 400 kronor till skogsarbetarna

Kamerunska gästarbetare får ersättning – kan komma hem

De kamerunska skogsarbetarna såg sig lurade på sina utlovade på sina inkomster men fick tack vare insamlingen ersättning arbetet. Foto: SVT

1 671 400 kronor. Så mycket har svenska folket skänkt till Aftonbladet Kulturs och Palmecentrets insamling till strandsatta kamerunska skogsarbetarna. På en knapp månad. Det är tiofalt mer än någon hade vågat hoppas på.

Inom kort kommer arbetarna att få sina pengar. De kommer att fördelas lika mellan alla berörda. Inte en krona av de insamlade medlen har använts till något annat.

När jag tog initiativ till insamlingen var skammen en stark drivkraft. Skammen över hur reglerna för arbetskraftsinvandring, trots varningar från fackligt håll, gjort det så enkelt att utnyttja maktlösa människor. Och skammen över hur en skrupelfri företagare inte tvekat att dra nytta av detta, utan att fack och arbetsgivareorganisation kunnat göra så mycket åt saken. Detta i ett land som berömmer sig av sin byråkrati, sin jämlikhet, sin arbetsrätt.

Samtidigt som vi på tv kunde följa utsatta arbetare som inte bara bockade och tackade, utan tog strid för sina villkor, visade det sig att den berömda svenska modellen inte fungerar.

Lagstiftningen återstår ännu att ändra, så att lurendrejeriet inte kan upprepas. Den arbetskraftsinvandring som i grunden är bra – för de utländska arbetarna, för deras hemländer, och för ett Sverige som behöver arbetskraft – måste baseras på att de som kommer hit arbetar under samma villkor som svenska löntagare. Allt annat leder till lönedumpning och oseriös konkurrens. Framför allt måste de så kallade arbetserbjudandena göras lagligt bindande och Skatteverket måste i efterhand ha möjlighet att kontrollera att rätt löner verkligen har betalats. Möjligen kan man också tänka sig att göra storbolagen ytterst ansvariga för att deras underleverantörer sköter sig.

Skammen har nu förbytts i stolthet.

1 060 personer har skänkt pengar. Till er: ett stort tack! För att ni gjort det möjligt för arbetarna att återvända till sitt hemland med höjda huvuden. Och för att ni visat att solidaritet och rättvisekänsla inte bara är ord, utan ännu 2013 kan vara handling.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.