Examen på Mullberga-skolan

Martin Aagård om
Mullbergaskolan.se
- en produkt av Jan
Björklunds skolpolitik

Leif Waldemark är en påhittad rektor på den påhittade friskolan Mullbergaskolan. Ett ”education center” som vilar på kristen grund men som allt mer börjat fokusera på entreprenörskap, mobbning och allmän jävelskap.

Skolan är dessutom den första i Sverige som ”anammat nätet som primär kommunikationskanal”. Sedan 2009 har Waldemark och hans kollegor därför bloggat om den dagliga kampen mot de fullkomligt obildbara lågstadieeleverna på Mullbergaskolan.se.

Nu har texterna från bloggen och några nya publicerats i den fantastiskt roliga Mullbergaskolans Årsbok 2010.

De anonyma upphovsmännen bakom Mullbergaskolan har skapat det mest ambitiösa tredimensionalla litterära projektet i Sverige hittills. Ett textverk som spritt sig åt alla möjliga håll på webben.

Mullbergaskolan driver en webb-tv kanal, Mullberga kommun har en hemsida, Leif Waldemark finns på Twitter och Facebook (han är kompis med Johan Staël von Holstein) och har till och med skrivit debattinlägg på Newsmill, vilket var pinsamt för Newsmill, men ett publikt genombrott för Waldemark.

Och det bästa av allt är att engagerade läsare i högsta grad själva kan bidra till fiktionen genom att registrera sig i Mullberga kommun.

Despoten Leif Waldemark är onekligen en produkt av Jan Björklunds skolpolitik. En rektor som älskar de hårdaste av hårda tag och ständigt pressar sin skola till att bli en vinstmaskin.

Det låter kanske överdrivet att hylla webbsatir – hur träffsäker den än må vara – som stor litteratur, men glöm inte att romanen bland annat uppstod ur den burleska och satiriska litteraturen. Utan Rabelais ingen Cervantes. Utan Swift och Sterne ingen Dostojevskij.

Nåja. Mockbloggarna är i alla fall här för att stanna och om de bara ägnar sig åt lika träffsäker humor som Mullbergaskolan.se kan vi skatta oss lyckliga.

Finns det egentligen någon poäng med att publicera texterna i bokform?

Jag kan se en.

Många mockbloggande kreatörer har säkert ställt sig frågan – när är det egentligen klart? När blir det här ett färdigt konstverk? Om jag slutar blogga – är det då ett misslyckande?

Man kanske ska se årsboken som en examen för Leif Waldemark.

Även om det inte blir några högre studier i framtiden går han ut med högsta betyg i kreativt skrivande, media, webbutveckling, samhällskunskap a, b och c.

Tyvärr är det svårt att godkänna momentet ”arbetsmiljö och säkerhet”.

Det hade varit läge för upphovsmännen att komma ut och tacka för applåderna nu.

Eller inte.

Jag kan inte bestämma mig.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.