Bästa boktipsen inför sommaren

läsning i hängmattan  Aftonbladets bokskribenter Cecilia Gustavsson och Ingalill Mosander tipsar om bästa sommarläsningen. För alla som gillar spänning finns bland annat Arne Dahl och Dennis Lehane, och finsmakaren kan dyka ner i Dona Tartts ”Steglitsan” som pocket eller den hyllade ”Stoner”. Foto: LOTTE FERNVALL

Semester = tid för att läsa. Aftonbladets Cecilia Gustavsson och Ingalill Mosander tipsar om allt från ruggiga thrillers till geniala romaner. Varsågoda: Det bästa från årets pocketböcker och inbundna.

Cecilias pocketfavoriter

Till spänningssökare

Skuggpojken

Carl-Johan Vallgren/Lucifer

1970 förs en pojke bort. Fyra decennier senare försvinner även hans lillebror. Den som försöker lösa gåtan är Danny Katz, en antihjälte som haft drogproblem och levt vid sidan av samhället. Smart och suggestivt, och om jag bet på naglarna skulle jag göra det.

Blindbock

Arne Dahl

”Blindbock” är den tredje delen om den hemliga polisgruppen i EU, Opcop. Som vanligt finns många kluriga trådar – organiserat tiggeri, ett mord i Stockholm och utpressning. Dahl förenar nervkittlande spänning med socialt patos och tankar kring medmänsklighet och demokrati.

Davidsstjärnor

Kristina Ohlsson

Spänning på topp i nära 500 sidor. Två pojkar rövas bort, och en förskollärare skjuts till döds. En sällsynt enerverande cliffhanger i början är lysande och går som en röd tråd genom historien. Längtar redan till nästa bok om utredaren Fredrika Bergman och de andra.

För finsmakare

Steglitsan

Donna Tartt

Författaren slog igenom med sin kultförklarade debutroman ”Den hemliga historien”.

I ”Steglitsan” förlorar Theo sin mamma i en explosion på ett konstmuseum i New York. Berättelsen vindlar sig fram mellan droger i Las Vegas till en blodig uppgörelse i Amsterdam. Bland annat. Belönad med Pulitzerpriset.

Kanada

Richard Ford

Montana 1960. 15-årige Dell och hans tvillingsyster drabbas av en katastrof: Deras föräldrar blir bankrånare, eftersom pappan har stora skulder. Familjens liv blir sig aldrig mer likt. Ford är en mästare på personskildringar och språket är

suveränt omsorgsfullt.

Egenmäktigt förfarande

Lena Andersson

Poeten Ester är en rationell kvinna som lever ett alldeles lagom liv. Tills hon en dag blir besatt förälskad. En tillfällig romans med konstnären Hugo Rask gör att hennes förnuft vinkar hej då.  Lena Andersson beskriver galant passionens både futtiga och stora delar. Augustprisad.

För snabbläsare

Vinterkriget

Philip Teir

Snyggt komponerad med perfekt sinne för vardagsdramatik. Titeln står inte för ett krigsdrama, utan för det som pågår mellan de sedan länge gifta Katriina och Max. Alla karaktärer är levande och nyanserade. En roman som är både underhållande i sin humor, och mörk i berättandet om livets vedermödor.

Och snön smälter på Hester Street

Daisy Waugh

En pärla! USA 1929. Atmosfären präglas å ena sidan av filmstjärnor och lyxliv, å andra sidan av klasskillnader och fördomar. Regissören Max och skådespelerskan Eleanor har utåt sett ett drömäktenskap. De är Hollywoods älsklingar. Men en mörk hemlighet från deras fattiga ungdom hotar att slå sönder allt.

Till biografiälskaren

Morfar skrev inga memoarer

Gustav Fridolin

Kärleksfull och intressant skildring av hans morfars liv. I början av 1930-talet är morfadern en fattig pojke i Göinge. Plikt och jantelagen är deviserna människorna lever efter. Han gör en enorm klassresa medan samhället förändras från Fattigsverige till ett välfärdsland.

Dödsdömd

Damien Echols

Echols satt 18 år i fängelse, dömd till döden, för mord han inte begått. Det här är hans historia om uppväxten, fängelset och tiden efteråt. Han beskriver levande hur hans innersta bryts ner, samtidigt som han gör allt för att hålla sig levande. Ruggigt bra!

Jag vill ju vara fri – en bok om Lena Nyman

Annika Persson

Boken är oemotståndlig i sitt sätt att visa en hel människa. För Nyman var helt klart en komplicerad kvinna. Talangfull, humoristisk, smart, osäker och förvirrad. Texten är skriven med en feministisk blick som ger ytterligare dimension åt porträttet.

För skrattlystna

Morantologi

Caitlin Moran

Moran är den mest snabbpratande och roligaste författare jag intervjuat. Här finns en mix av krönikor, intervjuer med mera. Bland det bästa är hennes prisade intervju med Lady Gaga. Hennes signum är kaxig feminism, egensinnighet och förmågan att ha fingret mitt i samtidsluften.

Ingalills inbundna favoriter

Till spänningssökare

Kenzie & Gennaro

Dennis Lehane

En tegelsten med de tre första fallen för privatdeckarna Patrick Kenzie och Angie Gennaro. Intrigerna är ofta sanslösa och gastkramande, personporträtten trovärdiga och dialogen smart och korthuggen. Lehane är suverän på att nagla fast sina läsare. Sammanlagt 1225 sidor i svindlande tempo.

Otrygg hamn

Tana French

Finanskrisen gör entré i deckarbranschen. Två barn och en pappa hittas döda. Mamman är svårt skadad. Deras hus ligger utanför Dublin i ett villaområde, som står halvfärdigt eftersom pengarna tagit slut för byggherrarna. Är det mord eller utvidgat självmord? Om den mänskliga psykets allra mörkaste vrår.

Till historieslukare

För in de döda

Hilary Mantel

Efterlängtad uppföljare till prisbelönta ”Wolf Hall”. Anne Boleyn kan inte föda Henrik VIII en son och därför låter han halshugga henne. I kulissen väntar istället den väna Jane Seymour. Thomas Cromwell har mycket att stå i. En bladvändare på hög litterär nivå, belönad med prestigefyllda Man Booker Prize.

Till skrattlystna

Berglins stora bok om kropp & hälsa

Jan & Maria Berglin

Vår tids fixering vid träning, hälsa, vikt och mat har nu fått en egen bibel, skildrad genom en skrattspegel. Trängseln av satiriska pärlor är hög, ingenting är heligt. Har du känslan av att människor i din närhet inte unnar dig att i lugn och ro få nöta ner din kropp? Då är det här den perfekta boken för dig.

Till samhällsengagerade

Ut ur Kalahari

Lasse Berg

Borde läsas av alla människor. För den handlar om oss. Var vi kommer ifrån, hur våra liv har utvecklats under tusentals år och hur våra drömmar om det goda livet ser ut i dag. Lasse Berg är ett enmansuniversitet. Och de kunskaper han förmedlar ytterst tänkvärda och kloka – som att människan i grunden är god.

Pekingsyndromet

Ola Wong

När det är riktigt illa sitter Ola Wong och hans familj inomhus med ansiktsmasker. Det beror på den tilltagande smogen i Peking. Hur har det blivit så här? Boken ger en initierad och fängslande bild av det kommunistiska Kinas utveckling till en ekonomisk världsmakt. Nu börjar priset i form av miljökatastrofer visa sig. 

Till litterära finsmakare

Jag heter inte Miriam

Majgull Axelsson

En förintande klarsynt och välskriven berättelse om en romsk, ung kvinna som efter att ha överlevt fasorna i ett koncentrationsläger kommer till efterkrigstidens Sverige. Hon döljer sin riktiga identitet och lyckas länge leva ett tryggt, borgerligt liv. Men till slut brister det. En enastående, bitvis smärtsam läsupplevelse.

Stoner

John William

En fantastisk bok om ett människoliv, en djupt gripande roman som fick mig att uppleva vad riktigt stor litteratur kan innebära. Den handlar om klass, arbete och kärlek. ”Stoner” gavs ut första gången 1965, trycktes i 2000 exemplar och glömdes bort. 2003 kom den ut på nytt och har nu blivit en internationell bestseller. 

Till bästa väninnan

Bridget Jones Mad about the boy

Helen Fielding

Efter femton år är hon tillbaka, roligare än jag minns henne och sorgsnare. Bridget Jones har blivit 50+, änka och mor till två barn. Efter påtryckningar från vänskapskretsen ger hon sig ut i dejtingdjungeln på nätet och skildringen av hennes upplevelser där är komiska mästerstycken. En oemotståndlig uppföljare.

Kvinnan på övervåningen

Claire Messud

Nora, 42 är rasande. Hela livet har hon levt som en duktig flicka, tagit hand om sin sjuka mor – och vad har hon fått för det? Ett ensamt liv på övervåningen. Allt förändras när hon får kontakt med en konstnärsfamilj som införlivar henne i sin värld. Spännande om besatthet och självbedrägeri.

Till våra minsta

De tre rövarna

Tomi Ungerer

Tre vilda rövare terroriserar alla människor som åker i vagnar längs en skogsväg. De plundrar och hotar och fyller en kista med pengar och juveler. Men en gång sitter det bara en liten föräldralös flicka i den vagn de överfallit. Och hon är minsann inte rädd. En underbar sagobok där godheten segrar över det onda.

Djuren i skogen

Sarah Sheppard

En bilderbok med massor av lärorika fakta, smittande humor och tydliga teckningar i glada färger. Vi får veta vad alla djuren i skogen har för sig under olika årstider. Kittlande uppgifter som att harar kan bajsa mer än 400 harpluttar på dygn varvas med att en mördarsnigel kan lägga 400 ägg under en enda sommar. Hjälp!

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln