Idag dör ett parti

Akademikerna lämnade AFD och in kom populisterna

I dag dör ett parti.

Det är inte ofta man kan fastslå en sådan sak samtidigt som det sker. Men den här gången är det antagligen sant.

De senaste årens tyska högerradikala succéparti Alternative für Deutschland, Afd, grundades för ett par år sedan som ett kampparti mot tanken att Tyskland skulle betala för Grekland. Grundarna var ett gäng eurokritiska höger­liberala akademiker under ledning av ekonomiprofessorn Berndt Lucke.

Snabbt tog sig partiet in i både EU-parlamentet och flera delstatsparlament. Man gjorde vad man kunde för att hålla rena nazister borta, men har ändå med tiden blivit en tummelplats för all sköns invandrarhatare, homo­fober, Pegida-sympatisörer, och personer mad nazikopplingar.

Den gamla ledningen fick kalla fötter, och under våren tog de strid med de framstormande ­högerpopulisterna inom partiet. ”Vi vill inte vara de här gruppernas seriösa fasad”, förklarade Lucke.

Men man underskattade sina motståndare. Det var ju höger­populisterna som givit partiet dessa framgångar, inte en euro­kritik som attraherar tämligen ­glesa skaror i Tyskland.

Förra helgen förlorade Lucke partiledarvalet. I dag lämnar han formellt partiet. Med sig tar han en stor del av partiets kader.

Därmed är nog Afd:s saga all. Berövade den sköld av borgerlig anständighet som de liberala ­akademikerna utgjort finns knappast någon framtid i ett Tyskland, där minsta fläkt av högerextremism omedelbart förpassar ett parti till politikens yttersta marginaler.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln