"Jag älskar att bli rädd"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-05-23

John Ajvidi Lindqvists dröm om hämnd blir verklig i debutboken

När John Ajvidi Lindqvist var barn ville han bli något hemskt och fantastiskt.

Först blev han trollkarl.

Sedan ståuppkomiker.

Nu debuterar han som författare med skräckromanen "Låt den rätte komma in".

I den finns scener som är så ruggiga att man knappt klarar av att läsa dem.

SPRIDER SKRÄCK Under sin uppväxt läste John Ajvidi Lindqvist mängder av skräckböcker. Nu har han skrivit en - "Låt den rätte komma in" - som i vissa avsnitt är så skrämmande att man knappt klarar att fortsätta läsa.

- Jag var utstött som barn och trolleriet blev min tillflykt, min hemlighet. När jag var 13 år gick jag med i Magisk cirkel. Där hittade jag andra, mobbade pojkar med en hemlighet.

John kom tvåa i Nordiska mästerskapen i korttrolleri och trodde att han skulle kunna försörja sig som trollkarl.

- Men det gick inte. På slutet upptäckte jag att jag pratade mer än trollade. Då blev jag ståuppkomiker i stället.

Det fortsatte han med i tolv år.

Skriver tv-serier

- På slutet skrev jag mycket texter åt andra ståuppkomiker. Det blev mer och mer skrivande och mindre och mindre ståuppkomik.

Han skrev stora delar av tv-serien "Reuter & Skoog" och Ulla Skoogs scenföreställningar tillsammans med Thomas von Brömssen. Senaste projektet är "Kommissionen", en politisk dramaserie för Sveriges Television. Den handlar om ett terroristattentat mot Rosenbad som sprängs i luften under ett G8-möte. Mer än 1 000 människor dör.

- Jag har skrivit tre avsnitt och Säpo och Försvaret har tittat på dem. De tycker att det är bra att scenariot tas upp eftersom vi inte har någon beredskap för en liknande händelse.

Försöker inte vara fin

John har även skrivit pjäser för olika teatrar.

- Jag strävar efter en effektivitet i mina texter, inte efter att skriva skönlitterärt. Jag har inte längre samma behov av att vara fin som när jag var yngre. Då studerade jag litteraturvetenskap på universitetet för att bli en riktig författare.

Att han skrev "Låt den rätte komma in" beror på att hans hustru fick i arbetsuppgift att göra ett tema på skräckens historia.

- Skulle hon, som inte har samma skräckbakgrund som jag, plötsligt veta mer"

Slukade "Kalla kårar"

Under hela sin uppväxt läste John mängder av böcker som handlade om varulvar, vampyrer, råttor som åt människor och andra fasansfulla historier. Han hade 97 av de 100 böcker som gavs ut under namnet "Kalla kårar".

- Jag älskar att bli rädd. Och jag tror att skräcken handlar om någon form av förberedelse för döden.

"Låt den rätte komma in" berättar om Oscar, en tolvårig pojke i Blackeberg. Året är 1981 när det ofattbara inträffar. När kroppen av en tonårig pojke, tömd på blod, hittas i förorten börjar det gå rykten om ritualmord.

Oscar blir fascinerad, men ännu viktigare är att Elin flyttat in i porten bredvid. En tjej som vill umgås med honom och visar att hon tycker om honom. Men det är något underligt med henne. Hon kommer bara ut på natten.

Oscar hoppas att hennes närvaro ska hjälpa honom att hämnas sina plågoandar. För Oscar är en mobbad pojke, vars skoldagar präglas av våld och förnedring.

En kärleksroman

- Boken handlar om självbiografiska upplevelser. Det jag drömde om var att det skulle komma någon utifrån som gav mig styrka att slå tillbaka. I boken låter jag därför Elin ge Oscar den kraften. Själv ser jag den som en kärleksroman med ett lyckligt slut.

Men han gjorde i alla fall en sak som han fortfarande är stolt över.

- Efter alla år av förtryck hällde jag en gång bensin i en av mobbarnas skåp i skolan. Jag lät den sjunka in, satte sedan eld på en tändsticka och kastade in den. Då exploderade skåpet och brandlarmet gick. Det hade jag inte räknat med. Oj, vad jag sprang!

Därefter var alla i klassen jättesnälla mot honom.

Fakta:

Johns boktips till...

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln