”Svindlarprästen” spännande roman om Östafrika

Publicerad 2012-10-05

Kolonialismens verkningar skildras genom prismat av ett komplext öde

Aleksander Motturi (född 1970). Foto: Amanda Johansson

Svindlaren, sol-och-våraren, bedragaren är den mest sociala av brottslingar. Till skillnad från rånare, som tillskansar sig andras ägodelar på ett ensidigt och våldsamt sätt, är svindlaren beroende av att offren spelar med. Svindlaren leker med offrens girighet, deras längtan efter ödets oförtjänta gunst.

De så kallade Nigeriabrevens psykologi är att offret erbjuds något som den inte har förtjänat. Pengar rakt ner från en klar himmel. En tacksamhetsskuld byggs upp hos offret. Ett erbjudande om att lösa den skulden tas nästan emot med lättnad. Klart man vill betala advokaterna, klart man vill stå för bankens avgifter.

Och den påhittigheten, fantasin och begåvningen som bedragaren måste uppbåda för att genomföra brottet, det kunnandet som krävs är också värda en eftertanke. Vad hade hänt om samma energi vänts åt mer konstruktiva mål? Och varför gör den inte det?

Aleksander Motturis roman Svindlarprästen utgår från ett faktiskt öde. Författarens far tittar på oss från omslaget. Det är med viss vånda jag öppnar boken. Barns jakt på sina föräldrars sanna jag äger sällan bestående litterära kvaliteter. Barn litar för mycket på intensiteten i sitt innehåll för att bry sig om formen.

Motturi gör precis tvärtom. Han använder romanens alla till buds stående medel för att pressa maximalt innehåll ur ett ganska sparsamt dokumentärt innehåll. Intressant val av perspektivpersoner, stark framåtrörelse och suggestivt språk gör boken till en riktig bladvändare. Huvudpersonens brev – till sin son, till drottning Silvia, till påven – är bara de värda bokens pris. Om breven är autentiska är mindre viktigt, läsupplevelsen är stark ändå.

Motturi nöjer sig inte med att bara ställa frågorna. Han vågar ge svaren. Han tassar inte runt sitt material. Läsaren förs rakt in i den svarta kärnan, och när jag är klar med min läsning förstår jag mycket mer av min omvärld än vad jag gjorde innan jag började läsa.

Svindlarprästen är ett färgstarkt porträtt av en släkt, en noggrann obduktion av ett brott, men också mer än så. Boken är en intelligent, andlöst spännande berättelse om Östafrikas moderna historia. Kolonialismens verkningar skildras genom prismat av ett komplext öde – och plötsligt ser man Nigeriabreven i ett annat ljus.

Kan det vara så att svindlaren avstår från att vandra på den rätta vägen i en akt av självuppoffring? Att han eller hon erbjuder sig själv som en spegel åt vårt mörker? Tar emot våra pengar som en hemlig lösen som befriar oss från en skuld som är större än vi någonsin kan förstå?

Tanken svindlar.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.