"Politikerna lämnar lärarna i sticket"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-05-17

Mats Wahl varnar för gangstervälde i skolan

Kritisk Mats Wahl uppmanar alla att läsa rapporten om hur unga rekryteras till kriminella gäng, på www.polisen.se (Västra Götaland/Dokument/Rapporter och dokument).

I dagens Sverige finns många välfungerande skolor.

Men det finns också ett förfärande antal skolor där misären, vanmakten och våldet breder ut sig.

Skolor där det handlas med narkotika och stöldgods.

Skolor där elever utsätts för utpressning och kvinnliga lärare kallas för "jävla horor".

Hur har det blivit så här?

Mats Wahl arbetade under tio år på en behandlingsinstitution med krisande tonåringar. Sedan 1980 har han besökt 3 000 skolklasser för att tala litteratur med ungdomar. Han är också en av våra mest prisbelönta författare av ungdomsböcker.

Nyligen utkom "Den onda dagen" för vilken Mats Wahl är redaktör. Det är en bok som handlar om kränkningar i skolan och vad man kan göra åt dem.

- För en tid sedan var jag i en skola i Göteborgstrakten där jag varnades för att ställa min väska i lärarrummet. En lärare förklarade att de hade problem med stölder. En gång var det ett så stort upplopp i skolan att poliser med hundar måste kallas in. En del elever försöker förvandla skolan till en marknadsplats för droger, stulna mobiler, stulna kläder och stulna fordon. Denna "marknad" är olika grupperingar intresserade av att kontrollera. Då föreligger en risk att det blir krig mellan konkurrenterna. I Göteborg finns det fyra stora kriminella gäng: Bandidos, Hells Angels, Naserligan och X-team. Och det finns inte plats för alla.

Våldet kan drabba oss

- En dag kan tragedin vara ett faktum. Och då kommer vi att bli förvånade, eftersom vi vill leva i illusionen att det våld som finns i amerikanska skolor inte kan drabba oss. Men vilsna ungdomar kan bli förfärligt drastiska i sina försök att hävda sig. Om de då har tillgång till handeldvapen så är det en lycklig eller olycklig slump som bestämmer hur många som ska dö.

Mats Wahl efterlyser en skolpolitik där gränser markeras och upprätthålles.

Allmän gränslöshet

Eleverna ska inte tala i mobil eller lyssna på musik under lektionerna. De ska inte heller regebundet komma för sent, skolka eller låta bli att lära sig läxor. Flickor ska inte behöva utsättas för sexuella kränkningar och mobbning inte toleras.

- Skolan ska inte vara en plats där man vistas utan en plats där man lär sig något. Bland annat ska man lära sig att förstå värdet av gränser i mellanmänskliga relationer. Eftersom det råder en allmän och oreflekterad gränslöshet i skolans värld finns ingen tydlig elevroll. Då är det svårt att vara lärare. Det är som att försöka vara coach för ett idrottslag där ingen har klart för sig vilken idrott laget ska utöva.

Mats Wahl menar att politikerna lämnat lärarna i sticket.

- De skolor som fungerar bra leds vanligen av en ledningsgrupp med en vision och med tydliga mål. Dessa skolor återfinns i områden där medelklassen bor. Men det finns också skolor där det inte existerar någon pedagogisk ledning. Ofta tycks de finnas i områden där många föräldrar är arbetslösa, ensamstående och utan studietradition.

Sviker väljarna

I 40 år har socialdemokratiska regeringar infört olika skolreformer för att de sämst ställda ungdomarna skulle få ett bättre utgångsläge.

- De sviker sina väljare. Den oerhört misslyckade skolpolitiken kommer att skapa ett trasproletariat som är grogrund för en gangsterism som vi aldrig tidigare sett och som vi inte vet hur vi ska hantera.

Fakta

Mats Wahls boktips till:

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln