"Jag umgås helst med kvinnor"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-05-02

I Håkan Nessers böcker står män för allt eländigt

Håkan Nesser är en kvinnornas man.

Det finns gott om vedervärdiga män i hans nya roman "Skuggorna och regnet".

Kvinnorna är däremot mycket ömsint beskrivna.

- Det går nästan inte att skildra en ondskefull kvinna. Åtminstone inte för en man eller åtminstone inte för mig.

KVINNORNAS MAN I Håkan Nessers nya roman "Skuggorna och regnet" finns nästan inga lyckliga relationer. "Men så ser verkligheten dessvärre ut", säger han. Dock är det för honom omöjligt att skildra en ondskefull kvinna - det är bara män som är hemska i hans böcker.

Håkan Nesser umgås hellre med kvinnor än med män.

- Kanske för att jag har för få manliga vänner. Men om jag skulle gå ut och äta middag med dem kan jag ju säga deras repliker också. Då kan jag lika gärna prata med mig själv. En kvinna säger alltid något annat.

- Män är ofta ensamjägare som flyttar hit och dit. Men någon grundtrygghet har de inte. Enligt min erfarenhet är kvinnor klokare.

Slukade deckare

"Skuggorna och regnet" är hans första roman sedan det definitiva avskedet från kommissarie van Veeteren med "Fallet G". Det är en uppväxtskildring som till stor del utspelas i en småstad i norra Sverige och eftersom den är skriven av Håkan Nesser innehåller den givetvis en mordgåta.

- Jag arbetar på att få alla personer att överleva till sista kapitlet, men än har jag inte lyckats.

Hans lust att ta livet av folk kan härledas till tonåren.

- Då läste jag massor av deckare. Första gången jag läste en vanlig roman och ingen dött när den var slut blev jag oerhört förvånad. Jag tyckte att författaren hade sumpat själva kärnan i berättelsen - att man ska slå ihjäl någon.

Mycket elände

Huvudpersonen i "Skuggorna och regnet" heter Viktor Vinblad. Hans mamma dödades av hans pappa, som sedan hängde sig. Viktor sjöng psalmer baklänges och när han var 15 var han nära att lösa Fermats gåta. Dessvärre föll han i stället ut ur ett fönster på tredje våningen i skolan och blev stum.

I vuxen ålder inledde han ett förhållande med en ung, egensinnig kvinna och när hon hittats ihjälslagen försvann han spårlöst i 30 år. Men nu går ett rykte på bygden att han återvänt. Det tvingar hans styvbror David Mörtberg att återvända till barndomsstaden för att ta reda på vad som verkligen hände. Han är på rymmen från både familj och arbete och saknar varje tillstymmelse till fast förankring.

Jo, det är mycket elände i boken, nästan inga lyckliga relationer.

Det sjuka blir normalt

- Men så ser verkligheten dessvärre ut. Man behöver bara se sig omkring i sin egen omgivning. Det är mest skilsmässor och krascher överallt. Vi bygger våra relationer på den svagaste is som finns - kärleken. Och när den brister är det barnen som får betala priset.

- I dag översköljs vi av allt som är destruktivt, allt som är fel. Vi har börjat betrakta det sjuka, perversa som det normala. Nutidsmänniskan klarar inte av det, särskilt inte barnen. Jag har läst en uppgift om att en amerikansk 13-årig pojke sett i genomsnitt 13 000 mord på tv.

- Det kanske är som Viktor säger i boken: Djävulen sover aldrig med Gud måste man väcka varje morgon.

Fakta:

3 svar från Håkan Nesser

Håkan Nessers boktips till...

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln