Att bo i Sverige har ett pris

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-01-13

Fateme Behros vill få bort klyftor mellan svenskar och invandrare

Fateme Behros älskar Sverige.

Hon skulle kunna gå i krig för sitt nya fosterland.

- När jag kom hit blev jag fascinerad av att varje individ ansågs ha ett värde. Det var jag aldrig i närheten av i Iran.

Fateme Behros har skrivit flera böcker i ett försök att överbrygga klyftorna mellan svenskar och invandrare.

Nu kommer hennes senaste: "I skuggan av Sitare".

Vill skapa en dialog Fateme Behros satt ensam i Sverige med två barn och utan att kunna språket. Men nu skulle hon kunna gå i krig för sitt nya fosterland. "När jag hör invandrare gnälla brukar jag säga: Varför är du här? Ingen tvingar oss att bo i Sverige.", säger hon.

Det är en berättelse om en ung kvinna som blivit förskjuten av sin far för att hon väntar barn med en svensk man utan att vara gift.

- Boken handlar om fördomar. Svenskars fördomar mot invandrare men också invand-rares fördomar mot svenskar. Jag skulle vilja få i gång en dialog så att vi kunde förstå varandra bättre. Det är riktigt att unga kvinnor kläms mellan olika kulturer. Men även papporna och sönerna kläms. Ingen förstår hur de tänker.

Flydde från Iran

Fateme Behros kom till Sverige från Iran 1983. Tillsammans med sin man och två små döttrar hade hon flytt över bergen till Turkiet. Barnen fick inte tillräckligt med mat eller vatten, långa tider kunde de inte tvätta sig och plågades av hetta, ohyra och sjukdomar. Och ständigt jagades de av rädsla för att bli upptäckta.

Maken dog i Sverige

När de väl kom till Sverige avled Fatemes man. Hon satt ensam i ett främmande land med två barn, utan att kunna språket, utan släkt och nära vänner. Fateme drabbades av en djup depression. I ett år stannade hon på sitt rum och orkade inte träffa en enda människa. Hon trodde att hon skulle dö och vem skulle då ta hand om hennes barn? Flickorna, som då var åtta och tio år, fick själva handla mjölk och bröd för att få någonting att äta.

Vändpunkten kom när hon började skriva på persiska. Sakta lärde hon sig också svenska genom att stava sig igenom böcker med en ordbok. Favoriter var Selma Lagerlöf, Kerstin Ekman och Pär Lagerkvist. Till slut kunde hon språket så bra att hon skrev romanen "Som ödet vill", vilket tog sex år.

Stå upp för våra värderingar

- Ingen av mina böcker är självbiografisk. Visst finns en del av mina erfarenheter med men historierna skulle kunna berättas av många invandrarkvinnor.

Fateme Behros tycker att myndigheterna i Sverige borde stå upp bättre för de värderingar de tror på.

- De är alldeles för rädda för att bli anklagade för rasism. Nyligen hörde jag en svensk kvinna, som konverterat till islam, säga att hon var för månggifte. I dag låter det som en omöjlig tanke. Men vad vet vi om framtiden? Vi trodde aldrig att en människa skulle kunna gå på månen heller.

- Jag tycker inte om att dela ut recept men innan man ger folk uppehållstillstånd skulle man berätta för dem att de måste betala ett pris för att få bo här. Och det priset är att de måste avstå från vissa av sina åsikter. Om alla visste i förväg vilka regler som gäller skulle de inte bli så fientliga till det svenska samhället.

Vänder på situationen

- När jag hör invandrare gnälla brukar jag säga: Varför är du här? Ingen tvingar oss att bo i Sverige.

I sin nya bok tar hon upp diskussionen om kvinnliga programledare i tv ska få ha slöja eller ej.

- Om man vänder på situationen och frågar ett folk där alla kvinnor bär huvudduk om de skulle kunna tänka sig att en programledare fick uppträda utan slöja, vilket svar tror du vi skulle få då?

Fakta: Fateme Behros

3 svar från Fateme Behros

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln