Jag är inte lika rädd för döden längre

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-05-10

Boken om Morrie förändrade Mitch Alboms liv

”Tisdagarna med Morrie” grep en hel värld.

Den såldes i sju miljoner exemplar bara i USA, översattes till 36 språk och gavs ut i 41 länder.

Författaren Mitch Albom är fortfarande häpen över att hans samtal med sin gamle döende lärare kunde bli en sådan framgång.

Hyllad. Mitch Albom har i över tio år utsetts till USA:s främste sportkolumnist. Boken  Tisdagarna med Morrie  blev en världssuccé och gjorde honom till mångmiljonär.

– Jag skrev den ju bara för att kunna betala Morries sjukhusräkningar.

Nu kommer hans nya bok på svenska: ”Fem personer du möter i himlen”.

Mich Albom är en av Amerikas mest uppburna sportjournalister. Han har utsetts till USA:s främste sportkolumnist ett flertal gånger, han skriver bland annat för Detroit Free Press, New York Times, USA Today, han är värd för radioprogrammet ”The Mitch Albom show” som sänds över hela Amerika, och han är kommentator i olika tv-program.

Som om inte det vore nog har han också skrivit åtta böcker och musik och sångtexter till en rad artister.

Älskad lärare

”Tisdagarna med Morrie” handlar om honom själv och sociologiprofessorn Morrie Schwarz, en högt älskad lärare från hans tid på college. Varje tisdag träffas de för att tala om olika ämnen som äktenskap, arbete, förlåtelse, känslor och död. Resultatet blev en livsklok och angelägen bok, som förändrade Mitch Alboms liv på många sätt.

– Han hjälpte mig och uppenbarligen andra människor att hantera döden. Jag är inte lika rädd för den längre. Morrie gav mig något slags tröst. Det viktigaste i livet är kärlek, att man har någon att älska som älskar en tillbaka och vänner som man kan lite på.

Känner förundran

– Visst känns det tryggt att ha mycket pengar och bo i ett stort, fint hus. Jag har varit fattig och vet hur det är när man inte är säker på att få ihop till hyran.

– Men för mig är det märkligaste den oerhörda förundran som jag kan känna över livets mirakel. Saker som de flesta tycker är vardagsmat, som till exempel att en jumbojet kan flyga. Hur går det till? Eller att jag kan sitta här i Detroit och tala med dig som sitter i Stockholm.

Mitch Albom låter glad, vänlig och entusiastisk. Han berättar att han som sportreporter bevakat flera svenska ishockeyspelare i Detroit, bland andra Nicklas Lidström, Henrik Zetterberg och Tomas Holmström.

Svårintervjuade svenskar

– I början var det lite svårt att intervjua dem, eftersom de inte säger särskilt mycket. Men nu när jag lärt känna dem tycker jag att de har en mycket torr humor. Och sedan har jag förstått att det finns en rivalitet mellan norra och södra Sverige. The Lappländers håller ihop.

Efter framgången med ”Tisdagarna med Morrie” tog det sex år innan Mitch Albom skrev sin nästa bok ”Fem personer du möter i himlen”.

Morbror inspirerade

– Jag fick erbjudande att skriva ”Onsdagarna med Morrie”, ”Torsdagarna med Morrie”, ”Kycklingsoppa med Morrie”. Men jag tyckte att jag hade sagt vad jag ville.

– Det var först när min morbror Eddie berättade en historia ur sitt liv för mig som jag fick inspiration. Under en hjärtoperation tyckte han att han såg alla sina döda släktingar sitta vid hans säng och vänta på honom. Men Eddie bad dem dra så långt det gick. Han ansåg inte att han var färdig för himlen.

Offrade livet

– På så vis fick jag idén att kanske det finns folk som väntar på en när man dör. När jag skrev boken tänkte jag på Eddie. På sin 83-årsdag dog han i en tragisk olycka – han offrade sig för att rädda en liten flicka från att krossas på ett nöjesfält.

– Eddie tyckte att han slarvat bort sitt liv. Han visste aldrig hur mycket jag och andra människor älskade honom. Jag ville skriva någonting för människor som han, människor som känner sig betydelslösa och inte förstår sitt värde.

3 svar från Mitch Albom

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln