Rilkes rädsla för hästar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-06-24

Camilla Hammarström om Rilkes dagbok

Rainer Maria Rilke.

Sommaren 1904 innebär bråda dagar för slottsfrun Hanna Larsson på Borgeby strax utanför Lund. Godset gästas av celebriteter som Ellen Key och Rainer Maria Rilke. Särskilt den unge skalden har bestämda önskemål om kost och logi. Hans känsliga natur förbjuder honom att bo på bottenvåningen där det kan bli kallt på golvet och maten måste vara uteslutande vegetarisk. Värdinnan och gästande konstnären Ernst Norlind tillmötesgår med devot iver poetens önskningar, och han för dagbok över det exceptionella besöket.

Rilkes kult av det nordiska får sin bekräftelse i mötet med det skånska landskapet. Han beskriver det i smäktande ordalag i breven till hustrun Clara. Men han har också en granskande, petig blick för värdinnans dåliga smak vad gäller inredning och konstaterar angående maten att den nog "kommer att gå an". Med snillets upphöjda lugn tar han sorglöst emot det som bjuds som vore det en självklarhet.

Till alla Rilkenördars glädje har nu Jonas Ellerström samlat olika dokument från Rilkes halvårslånga vistelse i Skåne. Av särskilt intresse är beskrivningen av Rilkes skräckslagna möte med en häst! Mannen som i den Åttonde Duinoelegin kom att skriva om det kreaturligas vidöppna blick blir här själv tagen på sängen.

Dagbok

Camilla Hammarström

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.