Hon viker inte undan

Uppdaterad 2023-03-28 | Publicerad 2006-10-06

Margareta Strömstedt - gör litteratur av det självbiografiska.

Undertiteln "och andra berättelser ur mitt liv", signalerar att det finns många. Margareta Strömstedt berör endast i förbigående de vanliga lyckade dagarna; 50-talets kvinnoroll, den duktiga studentskan som strök den begåvade fästmannens skjortor, det ständiga leendet och Farah Diba-frisyren, småbarnsmamman som städade höghuslägenheten, lagade de bästa söndagsmiddagarna och högläste de rätta barnböckerna. Det hon väljer att berätta när hon vid mogen ålder ser tillbaka handlar i stället om sprickorna, om mörka skuggor som följt henne, om vissa omvälvande, hemliga erfarenheter som inte fått plats i det krävande framåt och uppåtvända.

Margareta Strömstedt, journalist, tv-producent, författare, mest känd för sin biografi om Astrid Lindgren och barnböckerna om Majken har tidigare skrivit två starka romaner, Julstädningen och döden (1984), och Församlingen under jorden (1990), båda med stoff från den egna uppväxten i en frikyrklig familj i Småland med en mestadels sängliggande, nervklen mamma och en minst lika ångestplågad lillebror.

I Natten innan de hängde Ruth Ellis berättar hon om broderns självmord i inackorderingsrummet i Lund, hur hon och systern tog tåget för att ge föräldrarna det hemska beskedet och hur de sedan till fots, svartklädda, förskräckta och hysteriskt fnittrande närmade sig hemmet. Att våga ta med fnittret i en sådan sorgescen är typiskt för Strömstedts avklarnade skrivkonst - varje historia är noga rensad från onödigheter, men aldrig enkel.

Att sonen som föds med en malign cancertumör på halsen numera är en känd schlagersångare och maken en känd Expressen-chef betyder inte mycket här. Det är det okända hon intresserar sig för, det som kända människor inte kan hantera bättre än andra, livets under, skräck och obegripliga längtan. En sublim konstupplevelse i en främmande, smutsig lägenhet, en tvingande impuls att fly från all duktighet, rakt ut i mörkret, "naken under kappan", en natt av samhörighet med en sviken, berusad pensionatsvärdinna medan maken bevakar den sista avrättningen av en kvinna i England, sådant granskas med den förundrade distans som förvandlar det självbiografiska till litteratur.

Berättelser

Pia Bergström (kultur@aftonbladet.se)

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln