Död mot mamma

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-10-16

"Jag var ju tvungen att svika min mamma med den gälla rösten och det stenhårda ansiktet. Vårt förhållande saknade gnista."

En ung kinesisk kvinna tar livet av sig. Från sin "exil" berättar hon, med en underbart rättfram coolhet som jag antar att döden skänkt henne, om sin mammas stränga, kärlekslösa uppfostran och om sin pappas ointresse, en intellektuell som bara varit engagerad i sina samhällskritiska böcker, till den dag han blir påkörd av en lastbil och blir en zombie i hemmet.

"Det var alldeles för farligt att skriva om politik i det här landet", förklarar mamman. Hennes makt över dottern är nu total. Inget som dottern gör är värt annat än förakt, särskilt hennes lama försök att trotsa det "passande", till exempel genom att sitta på restaurang Lyckan och röka. Ingen av de unga män som uppvaktar henne duger åt mamman.

Ying Chen, född 1961 i Shanghai, bor numera i Kanada och skriver på franska. Den otacksamma är hennes tredje roman men den första på svenska, klart och sparsmakat översatt av Lotta Riad. Visst handlar det om Kina, om svårutrotliga konfucianska könsroller (för kvinnan är okunnighet en dygd) och om ett-barns-systemets särskilda press på dessa barn att bli "lyckade", men historien är så renodlad att den blir universell. En flicka utan far blir utlämnad åt moderns: bli som jag! Den unga kvinnan som hatar sin mor kastar sig under en lastbil.

"Vårt förhållande saknade gnista" - i den rena stilen med sina lätta ironiska tillspetsningar finns ändå vapnet mot all slags tyranni.

Roman

Pia Bergström

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.