Denne man är en förbrytare

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-10-24

Henry Kissinger.

Henry Kissinger fyller i år åttio men man skulle önska att han lever åtminstone ett årtionde till. Kanske finns då utsikter att denne mottagare av Nobels fredspris till slut ställs inför domstol, anklagad för brott mot mänskligheten och mot enskilda människor. Sådana har han utan tvekan begått - från Vietnamkrigets dagar, över Chilekuppen och till den indonesiska regimens blodiga invasion av Östtimor. Under nästan tio års tid var han spindeln i det nät som den amerikanska imperialismen spann över världen och i dag tar denne respekterade före detta politiker bra betalt - 25 000 dollar - för ett föredrag.

Christopher Hitchens, en brittiskfödd men i USA verkande journalist på vänsterkanten, gav för några år sedan ut sin anklagelseskrift mot Nixons gamle rådgivare och utrikesminister Henry Kissinger. Nu kommer den på svenska och de hundrafemtio sidorna utgör en diger anklagelseakt. Vad är Kissinger enligt Hitchens skyldig till? Bland annat medverkade han till att Vietnamkrigets ofattbara fasor drog ut flera år längre än vad som hade kunnat vara fallet och han var personligt ansvarig för att en demokratiskt sinnad arméchef i Chile mördades så att vägen jämnades för Pinochet. Han upprätthöll goda kontakter med de flesta av tidens skurkstater, såsom militärjuntan i Grekland eller diktatorn Suharto i Indonesien. Listan på hans brott är lång, dokumenten som styrker dem många och förmodligen skulle han få en svår match i en domstol.

Hitchens är mer intresserad av Kissingers personliga brist på moral än av att fördöma ett system och ett världsherravälde. Varenda enskild mening i boken kokar över av upprörd polemik, sarkasmer och anklagelser om lögner, hyckleri, ondska och förnekanden, och vore det inte för att han redovisar ett trovärdigt faktamaterial skulle tonen i boken till slut bli outhärdligt konspiratorisk. Åt det hållet drar det nämligen oundvikligen så snart man låter en enda politiker bära ansvaret för vad världens mäktigaste nation gör i världen. Men Hitchens är ingen trögläst marxistisk statsvetare, han är en brinnande politisk moralist som i namn av de bästa amerikanska traditionerna vill ställa Dr Kissinger inför rätta. Att denna politiska moralism i slutändan dock inte räcker särskilt långt, framgår av det faktum att Hitchens hejade på USA:s folkrättsvidriga anfall på Irak.

Är Kissinger på allvar rädd för att till slut dras inför domarskranket? Kanske är det faktiskt så. Enligt Hitchens blev den åldrade statsmannen mäkta upprörd när en spansk domare häromåret gav sig på Pinochet och är numera försiktig när han reser mellan huvudstäderna, för att inte riskera något. På senare år har ju någonting hänt: en internationell rättsordning byggs sakta men säkert upp och problemet är "bara" att det än så länge enbart är de små nationernas skurkar som åtalas, aldrig de stora, och särskilt inte de amerikanska.

Debatt

Göran Greider (kultur@aftonbladet.se)

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.