Kock på dödens krog

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-03-03

Petter Lindgren ser Bigert & Bergströms omskakande film

Brian Price hade kunnat bli en bra tv-kock: en samlad och sympatisk melankoliker som gärna pratar om döden, på släpig sydstatsdialekt. I Bigert & Bergströms dokumentär om ritualerna kring dödsstraffet i bland annat USA, Sista måltiden, ser vi honom vända några fiskfiléer i rågmjöl, inför den sista måltiden åt dödsdömde James Beathard, som också önskar sig friterade lökringar och råa morötter. En del av maten, några köttbitar, måste skäras upp på förhand, eftersom dödsdömda inte får använda kniv.

Oset från fritösen får Price att minnas "Old Sparky", fängelsets elektriska stol som numera tagits ur bruk. Den gick hårt åt de avrättade, berättar Price, en lukt av bränt kött slog emot den fånge som stod på tur. Numera avlivas de dödsdömda med injektion i stället, vilket anses humanare. Men Price tvivlar.

En omskakande film om ett oåterkalleligt straff, och om de till synes helt vanliga människor som verkställer det, visad i en rekonstruktion av vittnesrummet till avrättningskammaren i Huntsville Prison, Texas, där Price arbetar och själv var fånge när han lagade sin första sista måltid 1991.

Konst

Petter Lindgren

Konst

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.