Kung Harald om Shamanens coronalögn

Durek Verrett hävdar att hans medaljong skyddar mot corona

Prinsessan Märtha Louises fästman Durek Verrett kallas för lurendrejare efter påståenden om covid-19.

Han säljer dyra medaljonger som han menar hjälpte honom att bli frisk från sjukdomen.

Nu kommenterar norska kungaparet för första gången svärsonens agerande.

– Det är en kulturkrock vi ser, säger kungen.

Det dröjde ett bra tag innan kung Harald ville svara på frågor om prinsessan Märtha Louises fästman. Men nu kommenterar kungen för första gången svärsonens påstående om att medaljonger – som han säljer – är en hjälp för att bli frisk från covid-19.

– Nu har jag sån tur, eller otur, att jag nyligen har haft upplevelsen av att vara sjuk. Och i det här landet har vi ett utmärkt hälsosystem, jag kan bara säga att det är väldigt bra att ha ett sådant hälsosystem som vi har i Norge. Och även Durek Verrett har dragit nytta av vårt hälsosystem, säger kung Harald till tv-kanaken NRK.

– Och han hyllar det, fyller drottning Sonja i.

Shaman Durek Verrett hävdar att medaljonger som han säljer på sin hemsida kan bota corona.
Shaman Durek Verrett hävdar att medaljonger som han säljer på sin hemsida kan bota corona.

Säljer dyra medaljonger på hemsidan

§Shamanen fick corona under ett besök i Norge i juni och lades in på sjukhus - men vägrade medicinsk behandling. Han ansåg att han blivit sjuk för att han lagt för mycket energi på andra och inte tagit hand om sig själv.

– Det som var intressant, var att alla sa till mig mig att jag måste läggas in på sjukhus, och sjukhuset sa till mig att jag måste ta alla dessa ”kemikalier”. De ville att jag skulle använda en andningsmaskin och sådant. Jag sa bara ”nej” för andarna sa till mig att jag behövde ta mig igenom detta.

Istället förlitade han sig på medaljongen som han kallar för Spirit Optimizer. På sin hemsida beskriver han medaljongen som ”avancerad spirituell teknologi för spirit-hacking och optimalisering”.

Medaljongerna säljer shamanen för cirka 2 300 kronor styck.

Kung Harald och drottning Sonja kommenterade shaman Durek Verretts påståenden om att hans medaljong kan bota corona.
Kung Harald och drottning Sonja kommenterade shaman Durek Verretts påståenden om att hans medaljong kan bota corona.

Durek Verrett kallas för lurendrejare

Norska läkare och experter avfärdar medaljongens nytta och kritiker har kallat Durek Verretts försäljning som lurendrejeri.

Statssekreterare Ole Henrik Krat Bjørkholt, som är specialist i allmänmedicin och som tidigare jobbat som läkare säger att Durek Verrett är ”en skrupellös och farlig charlatan”.

– Han inte bara lurar pengar av sjuka människor genom att fuska och bedra, han riskerar även att godtrogna människor med allvarlig sjukdom undviker att uppsöka läkare för att få verksam behandling, säger Bjørkholt till VG.

Kungaparet fick även frågan hur de hanterar det faktum att Durek Verrett använder kungliga titlar för att tjäna pengar.

– Vi är i en process och det kommer att lösa sig, säger kung Harald.

– Vi lär känna varandra bättre och bättre, och vi ska prata med honom, som vi gör i en familj. Så det kommer att lösa sig. Men jag lovar inte att det löser sig i morgon, säger kungen till NRK.

– Det är en kulturkrock vi ser nu.

Drottning Sonja fyller i och säger att det är stor skillnad på att vara i Norge och att vara i USA.

Prinsessan och Shamanen försvarar sig i tv

Prinsessan Märtha Louise och Durek Verrett ställde upp på en intervju med danska tv2 efter kungens kritik.

– När min rar säger att vi ska prata om detta så betyder inte det att han ska vara sträng utan att det är en diskussion. För det är så vi gör i vår familj.

Shamanan förnekar att han använder kungliga titlar i kommersiella sammanhang.

– Jag går inte runt och säljer produkter med hennes namn på. I USA är hon känd som prinsessan Märtha och det är vad folk vill höra, säger han.

När han får frågan om det inte är lättare att att sälja saker när man är tillsammans med en prinsessan svara Durek Verrett:

– Nej. Jag var redan enormt framgångsrik innan hon kom in i bilden. Då hon kom ogillade vi mest att folk försökte klumpa ihop oss som "prinsessan och shamanen, säger Durek Verrett.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publisert:

LÄS VIDARE