Kungen - 50 år i Sveriges tjänst

Publicerad 2023-09-15

Aldrig någonsin tidigare har en svensk kung suttit 50 år på tronen.

När världen och vårt samhälle är i ständig förändring har Carl XVI Gustaf varit en konstant i ett halvt sekel.

Han är för alltid inskriven i historieböckerna som den första svenska kungen utan politisk makt – och har i stället skapat sig en kunglig plattform med siktet på ”För Sverige i tiden”.

Här ger politiker, medarbetare på slottet, en historiker och många fler sin personliga bild av kungens regentskap.

Den 15 september 1973 tog kung Gustav VI sitt sista andetag. Vid sjukbädden på Helsingborgs lasarett fanns hans närmaste familj.

Kronprins Carl Gustaf var den yngsta av dem.

När den gamle kungens hjärta slutade slå förändrades kronprinsens liv för alltid.

När han klev ut genom lasarettets entré möttes han av fotografer, reportrar och sörjande.

Marinofficer Bertil Erkhammar som stod i gruppen av människor utbrast: ”Leve konungen!”

Kungen lämnade i den stunden för alltid de friare ungdomsåren bakom sig.

Nu vilade ansvaret tungt på världens yngste regent.

– Det är omöjligt att sammanfatta 50 år, sa kungen under ett länsbesök i Uppsala i våras.

Ett halvt sekel har passerat sedan kungen läste sitt trontal den 19 september 1973.

Kungen möter pressen utanför Helsingborgs lasarett efter att Gustav VI Adolf dött.

Dansade loss på dansgolvet till ABBA

70-talet var de utsvängda byxorna och de stora plastglasögonens tid. Många engagerade sig politiskt och det fanns en stark anti-kärnvapenrörelse, en ökad medvetenhet om miljöfrågor och kvinnors rättigheter.

På nattklubben Alexandras i Stockholm var gästerna vana vid att kungen och hans vänner dansade loss på dansgolvet till Abba, David Bowie, The Rolling Stones och Donna Summer.

1973 förpassades de vida jeansen längst in i garderoben.

Kostymens era hade startat för kungen.

Det politiska landskapet tippade åt vänster. Monarkin var kritiserad och ifrågasatt, kungen allra mest.

– Vi är bara ett pennstreck från republik, meddelade dåvarande statsminister Olof Palme.

De första åren drog kungen upp riktlinjer för sitt regentskap. Han ville modernisera kungahuset och hovet och valde ”För Sverige i tiden” som valspråk.

De traditionella djupa hovnigningarna bannlystes och hovet effektiviserades likt ett företag med kungen som en slags VD i topp med olika avdelningar under sig.

Men det tog tid innan kungen kände att han hade folkets stöd. Det sägs att kungen kom till en vändpunkt när han fyllde 50 år 1996.

Den tidigare mångårige medarbetaren Elisabeth Tarras Wahlberg har berättat att kungen gick ut på Lejonbacken och såg hur mycket folk som hade samlats där utanför – och insåg att väldigt många faktiskt uppskattar honom.

Kungen möter folk som samlats utanför slottet på hans 50-årsdag 1996.

Förlorade all politisk makt

I dag handlar inte kungens regentskap om att bevisa sin duglighet. Vid 77 års ålder och med 50 år av erfarenhet i bagaget förvaltar han en offentlig roll som funnits i svenskarnas liv i över 1 000 år.

En roll som med start från Carl XVI Gustaf är helt utan politisk makt.

– Kungen har verkat under hela den tid som 1974 års regeringsform varit i kraft. Han har härigenom på ett unikt sätt kunnat medverka till att forma den konstitutionella monarkins roll i ett modernt samhälle, säger Riksmarskalk Fredrik Wersäll.

Den nya regeringsformen trädde i kraft 1975 och därmed fanns bara ceremoniella uppgifter kvar, samt en handfull konstitutionella plikter.

– Att kungen i och med regeringsformen 1974 "bara" har representativa uppgifter är centralt för hans politiska arbete och roll. Han är till exempel inte längre regeringschef och får inte uttala sig politiskt. Tidigare kungar tog aktivt ställning i politiska frågor, det förväntades av dem, säger historikern My Hellsing och lägger till att kungen ändå som statschef måste följa med i allt som händer politiskt.

My Hellsing är historiker och forskare i historia vid Uppsala universitet. Hon disputerade 2013 på avhandlingen Hovpolitik.

”50 år på tronen är stort”

Han informeras av talmannen, riksmarskalken och utrikesnämnden som regelbundet har möten med honom på Stockholms slott.

My Hellsing säger att kungen helt säkert känner de flesta i det politiska etablissemanget, särskilt de som har mer långvariga poster.

– Så sammantaget kan man säga att han verkar mer i skymundan, hans makt är mer informell och osynlig än tidigare kungars. Men han påverkar ändå som en stabiliserande och neutraliserande kraft. Kungen och kungahuset förkroppsligar värderingar som är centrala för nationen och för människors vardag, säger My Hellsing.

Sedan 1973 har tio olika statsministrar passerat kungen.

Den nuvarande, Ulf Kristersson, ser på kungen i ett större perspektiv.

– Kungen är en enande kraft och symboliserar som person och som gärning de långa linjernas betydelse. Kungen lever och arbetar "för Sverige i tiden", det är en styrka, säger statsministern.

Att Carl XVI Gustaf suttit på tronen i 50 är stort, menar Ulf Kristersson.

– Det har aldrig hänt förut och understryker kontinuitet i en värld som förändras snabbt. Under ett halvt sekel har mycket hänt som förändrat världen och Sverige. Men under samma period har vi haft en stabil konstant här i landet, Kung Carl XVI Gustaf. Det tror jag att många tycker är både tryggt och fint, säger statsministern.

Statsminister Ulf Kristersson och hans fru Birgitta Kristersson Ed vid kungens jubileumsföreställning på Drottningholms slottsteater.

Svårt att mäta framgången

Trots den ”nya” grundlagen är banden till regeringen starka. Förutom att kungen varje år öppna Riksmötet, håller i informationskonseljer och är ordförande i Utrikesnämnden så är regeringen närvarande vid kungens statsbesök.

Det är nästan alltid någon minister med på resorna samt en näringslivsdelegation.

Utrikesminister Tobias Billström har rest tillsammans med kungen många gånger. Han menar att kungen är internationellt respekterad och har en kunnighet och känsla för uppdraget som är grundmurad.

I november 2022 var utrikesministern med under kungaparets statsbesök till Jordanien.

– Tempot var som alltid otroligt högt och möten med Jordaniens kungahus, det jordanska näringslivet och vårt eget dialoginstitut avlöste varandra. I det här sammanhanget blev det tydligt vilken nytta kungahuset gör för att främja svenska intressen, och det skulle inte vara möjligt utan kungens genuina nyfikenhet, breda samhällsintresse och förmåga att öppna dörrar för näringslivet, säger Billström.

Kungen har genomfört 87 statsbesök under sina 50 år på tronen.

Att använda kungen som dörröppnare för näringslivet har genererat stor framgång utomlands enligt många experter.

Men det är en framgång som är svår att mäta.

Utrikesminister Tobias Billström med kungaparet i Jordanien i november 2022.

Kungen bjöds på korv och öl

Affärskontrakt skrivs, kontakter skapas och nya affärsmöjligheter skapas brukar det heta. Men det finns inga hårda siffror på hur kungens närvaro påverkar resultaten.

Jan Larsson som är vd på Business Sweden har varit med på många av utlandsresorna. Han slår fast att kungen är hårt arbetande, ambitiös och närvarande - att det verkligen spelar en roll att ha en regent med på resorna.

Han minns särskilt ett besök vid världsutställningen Expo 2020 i Dubai. Där och då blev det tydligt för alla som var med att kungen har en särskild uthållighet.

Solen och hettan på världsutställningen var plågsam.

– Efter invigningen följde ett mycket ambitiöst besöksprogram. Till en början var entouraget mycket stort med ambassadörer, generaldirektörer och andra som följde kungen. Med relativt snart gav en efter en – alla yngre än kungen – upp i värmen. I tyska paviljongen, som jag tror var den tredje vi besökte, så hade gruppen decimerats till en tredjedel. Men kungen bjöds på lite ”Wurst und Bier” - och fortsatte sedan till ytterligare två paviljonger med en allt mindre grupp runt sig.

För Jan Larsson är det ett bevis på att kungen har en stark och genuin vilja att stötta svenskt näringsliv.

Business Swedens vd Jan Larsson.

Kungen och makten

Mårten Hougström som är ordförande i Rojalistiska Föreningen ser kungen som en stark symbol för Sverige.

– 50 år med en och samma monark innebär kontinuitet och sammanhållande. Vi har en statschef som är välkänd i många länder, Ett mycket starkt varumärke för Sverige.

Men alla är inte lika positiva till kungens band till politiken och näringslivet.

Det handlar om makt.

Magnus Simonsson är generalsekreterare på Republikanska föreningen och han har en kritisk inställning till kungen på flera plan, bland annat hans kopplingar till regeringen och näringslivet.

– Carl Gustaf Bernadotte har lyckats skapa nätverk som ger honom mycket informell makt och inflytande utan att han kan granskas. Dessutom skapar han affärsmöjligheter åt skvallerpressen, men det uppväger inte alla nackdelar med arvsmonarki, säger Magnus Simonsson.

De republikanska strömningarna var mycket starka under 70-talet. Kungen mötte ofta en tuff, ibland nedsättande, rapportering om honom som person och statschef i medierna.

Den 15 maj 2022 gav Kung Carl XVI Gustaf företräde för dåvarande statsminister Magdalena Andersson på Kungliga Slottet.

Positiv bild av kungen

Socialdemokraterna som har inskrivet i sitt partiprogram att avskaffa monarkin har inte arbetat aktivt med frågan på mycket länge.

– Kungen arbetar hårt för Sverige och har Sveriges bästa som fokus. Han bär upp en central institution i vårt samhälle och det tar kungen på största allvar. Det har jag stor respekt för, säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

Även om republikanerna inte har en lika stark ställning i dag så hörs deras röster i samhällsdebatten. Även under ett rojalistiskt tronjubileum.

Men kungen verkar stå stark. Enligt demoskops senaste undersökning har stödet för monarkin stärkts.

En majoritet av svenska folket (55 procent) har förtroende för kungahuset. Det är en ökning med 9 procentenheter sedan förra mätningen i april.

– Kungen har varit extra synlig det här året och publiciteten har skapat en positiv bild av honom, säger Karin Nelsson, vd för Demoskop.

Kungen och sultanen av Brunei, Hassanal Bolkiah vid statsbesöket 2004.

Kungens kritiserade uttalanden

Men den positiva bilden är inte oföränderlig.

Kungen har gjort en rad uppmärksammade uttalanden under sin regeringstid. Några av dem har ansetts vara alldeles för politiska.

1989 kritiserade han Norges säljakt.

– Om inte Gro Harlem Brundtland kan ta hand om sälproblemen så undrar jag hur ska hon ska kunna ta hand om det norska folket, sa kungen.

2004 fick han massiv kritik när han lovordade Bruneis diktator, sultanen Hassanal Bolkiah, för att ha en ”kolossal närhet till folket". "Brunei är mer öppet än något annat land man kan tänka sig".

Monarkin och kungen ifrågasattes kraftigt. Enligt hovet hade kungens uttalande i Brunei inspirerats av UD:s informationsmaterial.

Elisabeth Tarras Wahlberg, tidigare informationschef och hovmarskalk, jobbade med kungen i över 30 år. Enligt henne vet kungen var gränsen går.

– Viktigast av allt är nog hans totala lojalitet med uppdraget. Han är ärlig, vägrar att förställa sig även om hans uppfattning ibland kan gå mot strömmen. Då är han beredd att ta kritiken och stå för sina värderingar. Dock ger han sig inte in i den partipolitiska sfären, går inte utanför sina befogenheter.

Elisabeth Tarras Wahlberg

Han är statschef dygnet runt

Kungens arbete som statschef tar inte slut bara för att klockan har passerat fem på eftermiddagen.

– Kungen har en uthållighet, ork och sisu som betyder mycket för en statschef som har ett kall, inte enbart ett jobb. Dygnet runt året runt, säger Elisabeth Tarras Wahlberg.

Kungen tillhör den generation regenter som fått se ett mycket stort ökat intresse från medierna och allmänheten kring sitt privatliv.

I dag kan en händelse, sann eller påhittad, spridas sekundsnabbt över världen via sociala medier. Alla med mobiltelefon är potentiella paparazzofotografer. Drottningen har berättat att det är fascinerande att möta ett hav av mobiltelefoner istället för ansikten i ett folkhav.

Kungahuset använder själv sociala medier för att påverka bilden av kungen och hans familj. Att finnas där svenska folket finns är ett sätt att vara ”För Sverige i tiden” i den digitala världen.

Men intresset för det privata har ibland ställt till det för kungen. När boken ”Den motvillige monarken” kom rapporterade världspressen om innehållet. ”Kaffeflickor” blev ett begrepp. Likaså ”nu vänder vi blad”.

Ett stort pressuppbåd mötte kungen när han höll pressträff med anledning sin årliga jakt på Hunneberg. Han kommenterade boken ”Den motvillige monarken”.

Höll pressträff vid älgjakten

Kungafamiljen och hovet kommenterar i stor sett aldrig privata saker, men i det här fallet valde kungen själv att möta pressen.

Under en älgjakt berättade han att han inte hade läst boken, men kände till delar av innehållet - och hade pratat med drottningen och familjen.

De hade gått vidare.

Många i Demoskops senaste undersökning säger att de ser kungen som en fast punkt och förebild. Kanske är glimtarna av en personlig kung i långa loppet trots allt en styrka.

Kungen var mycket personlig när han höll ett tal vid en minnesstund för offren som drabbades av Tsunamin.

– Många barn har förlorat en eller båda sina föräldrar. Jag tror jag vet vad det vill säga. Jag har själv varit ett sådant barn. Min pappa omkom i en flygolycka när jag var mycket liten. Så jag vet vad det betyder att växa upp utan en pappa, sa kungen.

Talet har hyllats som ett av de bästa kungen någonsin har hållit. Han blev en samlande kraft vid en stor internationell katastrof.

Ståthållare Staffan Larsson.

Kungen och politiken

Samma roll tog han vid terrorattentatet på Drottninggatan. Och under pandemin blev han en förebild för många när han lät sig fotograferas när han och drottningen tog sin första dos vaccin 2021.

– Konungen har en viktig ceremoniell roll som bland annat innebär att ta emot andra statschefer, att öppna riksdagen och så vidare. Men det som ändå för mig sticker ut är den samlande kraft som konungen ofta får i tider av oro. Konungen blir ofta symbolen för ett enat land oavsett om det handlar om naturkatastrofer eller stora nationella olyckor, säger ståthållare Staffan Larsson.

Han arbetar nära kungen och tillsammans med sina medarbetare ansvarar Staffan Larsson för kungens dispositionsrätt till de kungliga slotten med tillhörande byggnader, parker, trädgårdar och skogar.

Gränsen mellan kungen och det politiska är inte en fast linje. Den förändras med tiden. Det som ansågs politiskt i går är det inte med säkerhet i morgon.

Att prata om och engagera sig i klimatkrisen är i dag inte något kontroversiellt för kungligheter runtom i världen. Det betrakas inte längre som politiskt – så länge kungen inte diskuterar Sveriges klimatpolitik.

Efter den stora skogsbranden 2014 besökte kungen det eldhärjade området i Västmanland tillsammans med Världsnaturfonden. Branden var den största skogsbranden i Sverige i nutid.

”Kungen påminner mig ofta”

Kungens miljöintresse genomsyrar mycket av arbete på slottet. Solceller har satts upp på slottets tak, man har bytt ut arbetsredskap och ingenting slängs. Allt sparas. År efter år – och används igen när behov dyker upp.

Kungens intresse för skog och mark är också en viktig del av kungens regentskap.

– Det som för mig är de viktigaste ögonblicken och som är mer en personlig reflektion, är alla de samtal jag haft med konungen om hur vi ska sköta och tillgängliggöra det natur- och kulturarv som konungen disponerar. Våra samtal handlar väldigt ofta om hur vi ska göra detta unika natur- och kulturarv tillgängligt för allmänheten. Och det är ofta konungen som påminner mig om det viktiga i den uppgiften. Den inställningen från konungen ger mig mycket inspiration i mitt arbete, säger Staffan Larsson.

2018 monterade man solcellspaneler på Kungliga slottets tak.

”Han är särskilt viktig i tuffa tider”

Det betyder något att vi har en regent som suttit 50 år på tronen, det är alla jag har pratat med inför det här dokumentet överens om.

– Det betyder att det finns en historisk förankring och kontinuitet. Man ska inte underskatta vikten av att det finns nationella symboler som varar över generationsgränser. Sverige som land har funnits i 500 år, i 50 av de åren har Kungen varit monark. Kungahuset är en viktig nationell symbol för Sveriges bästa. Och det är särskilt viktigt i tuffa och oroliga tider, sammanfattar Magdalena Andersson.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

ANNONS

Tips på populär hudvård för dig:

NOTINO

Bulldog Original Moisturizer 100ml

67 kr

LOOKFANTASTIC

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% Concentrate 30ml

36 kr

NORDICFEEL

Beauty of Joseon Relief Sun: Rice+Probiotics SPF50+ PA++++ 50ml

166 kr

LOOKFANTASTIC

The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution 240ml

144 kr

APOTEA

Canoderm 5% Body Kräm 500g

191 kr

BANGERHEAD

Evy Technology Sunscreen Mousse SPF50 100ml

179 kr

BEAUTY BAM

Evy Technology Daily Defence Face Mousse SPF50 75ml

154 kr

DONNA BEAUTY

Exuviance SkinRise Morning Glow Pads 36st

409 kr

MECINDO

Evy Technology Sunscreen Mousse For Kids SPF50 150ml

208 kr

APOHEM

La Roche Posay Anthelios UVMune 400 Invisible Fluid SPF50+ 50ml

151 kr

DONNA BEAUTY

COSRX Advanced Snail 96 Mucin Power Essence 100ml

169 kr

APOTEA

Miniderm Body Cream 500g

203 kr

LOOKFANTASTIC

The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5 Concentrate 30ml

111 kr

APOTEK HJÄRTAT

CeraVe Foaming Facial Cleanser 473ml

145 kr

LYKO

Inotyol Salva 30g

49 kr

DONNA BEAUTY

Dermalogica Special Cleansing Gel 500ml

579 kr

LYKO

it Cosmetics Your Skin But Better CC+ Correcting Full Coverage Cream SPF50 32ml

168 kr

SKINCITY

Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant 30ml

149 kr

SETHANDSALLY.COM

Dermalogica Skin Smoothing Cream 100ml

649 kr

SETHANDSALLY.COM

Dermalogica Intensive Moisture Balance Cream 100ml

669 kr

DOZ APOTEK

Descutan 4% 4x15ml

189 kr

COMPUTERSALG

Clinique Moisture Surge 100H Auto-Replenishing Hydrator 50ml

314 kr

MEDS

Evy Technology Sunscreen Mousse SPF30 150ml

159,2 kr

COMPUTERSALG

COSRX Advanced Snail 92 All In One Cream 100ml

198 kr

DONNA BEAUTY

DermaCeutic K Ceutic Post Treatment SPF50 30ml

319 kr

APOHEM

La Roche Posay Anthelios UVMune 400 Ultra Cream SPF50+ 50ml

148 kr

KRONANS APOTEK

Terclara 98 mg/ml

284,25 kr

MED24.SE

CeraVe Hydrating Cleanser 473ml

134 kr

COCOPANDA

Beauty of Joseon Revive Eye Serum Ginseng + Retinal 30ml

151 kr

MED24.SE

CeraVe Resurfacing Retinol Serum 30ml

179 kr

I samarbete med

Prisjakt.nu