Jo, kungen, du får visst tåla lite satir

Kan vi inte avsätta kungen har vi väl i alla fall rätt att skratta åt honom?

Pizzamiddag Kränkande? Elisabeth Ohlson Wallin har rört upp hovets känslor med sin satir över "eliternas sammansmältning".

Kungen och drottningen är arga på konstnären Elisabeth Ohlson Wallin. I ett satiriskt konstverk publicerat i den socialdemokratiska idétidskriften Tiden sammanfattar Ohlson Wallin de senaste årens kritiska diskussion om kungahuset. Där finns kungens "väninna" Camilla Henemark, de omtalade kungavännerna, maffian och Silvia i färd med att tvätta bort ett hakkors.

En bitande politisk satir mot en institution som av tradition inte granskas som andra makthavare. Kungahusets reaktion blev också en bekräftelse på hur viktig den politiska satiren är.

Bertil Ternert, hovets presschef, lät nämligen förstå att hovet inte utesluter juridska åtgärder.

Det är förståeligt att kungen och drottningen är sura. Elisabeth Ohlson Wallins konst är av hävd inte särskilt underdånig inför makthavare. Men att hota med att skicka polis efter konstnärer är att gå långt över gränsen.

Hovet skriver på sin hemsida: "Ingen skall behöva tåla vad som helst. Detta gäller även Kungen och Drottningen. Bilden är kränkande, sårande och illvillig." Uttalandet är undertecknat av Svante Lindqvist, Riksmarskalk.

De kan de naturligtvis tycka. Vi lever i ett fritt land. Men de har fel, kungen och drottningen får visst tåla satir. De får tåla att det skrivs om kaffeflickor eller tvivelaktiga politiska kopplingar.

Vår tryckfrihetslagstiftning syftar till att skydda den fria åsiktsbildningen och politisk satir är en viktig del av ett fritt samhälle. Tidskriften Tiden är det socialdemokratiska partiets idétidskrift, Elisabeth Ohlson Wallin är en erkänd konstnär som just specialiserat sig på att ifrågasätta makt och normer och det uttalade syftet är satir. Det är mycket svårt att se hur denna konst skulle vara olaglig. Även om vi inte kan avsätta kungen har vi väl i varje fall rätt att skratta åt honom?

Tidskriften Tiden grundades för övrigt av tidigare S-ordföranden Hjalmar Branting 1908. Själv dömdes han för hädelse. Det var en annan tid i ett annat Sverige. Då konsten inte var fri och minsta kritik av konungen kunde straffas hårt. En tid få av oss önskar tillbaka.

Hovets reaktion på Elisabeth Ohlson Wallins konstverk påminner om detta. Och om att vårt statsskick egentligen hör hemma på antikvariat.

Följ ämnen i artikeln