Lööf föreslår faktiskt maxilön för flyktingar

Publicerad 2016-02-09

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fackliga rättigheter måste ge vika i C-förslaget

När Lööf pratar om lagstiftning talar hon alltså inte om att sänka en minimilön som redan finns.

Att Annie Lööf skulle kröna sin återkomst i rikspolitiken med en uppmaning om lönesänkningar - den här gången för nyanlända flyktingar - var ingen högoddsare. Lägre löner för de sämst betalda har blivit ett favorittema, från Svenskt Näringsliv till Moderaterna. Centern vill inte vara sämre.

Men Annie Lööf vore inte den politiker hon är om hon nöjt sig med en stilla vädjan till fack och arbetsgivare, de parter som faktiskt sätter löner. Lööf gjorde klart att hon tänker använda lagstiftning om hon inte får som hon vill.

Och just här borde vi faktiskt stanna upp och fråga oss, vad är det egentligen Centerledaren säger?

Behöver inga lagar

Vi har ingen politiskt reglerad minimilön i Sverige. Det är bara anständighet och ett gällande kollektivavtal som förhindrar en arbetsgivare från att betala precis hur lite som helst. Särskilt som de sociala skyddsnäten med Annie Lööfs hjälp har blivit så glesa att massor av människor faller igenom.

När Lööf pratar om lagstiftning talar hon alltså inte om att sänka en minimilön som redan finns. Och hon pratar rimligen inte om att flytta anständighetens gränser hos arbetsgivare. Det behöver hon inga lagar för att göra.

Det blir bara en tolkning kvar. Annie Lööf vill förbjuda en grupp - nyanlända flyktingar - att praktisera en grundläggande mänsklig rättighet, nämligen rätten till facklig organisation och förhandlingar om ett kollektivavtal.

När resten av Europa diskuterar lagstiftade minimilöner vill Annie Lööf ha en politiskt påbjuden maximilön, i alla fall för nyanlända. Och då måste fackliga rättigheter vika. På något annat sätt går det inte att tolka centerledaren.

Hotar demokratisk rätt

En maximilön för nyanlända skulle förstås vara diskriminerande i sig själv. Men att förvägras rätten till ett kollektivavtal eller att företrädas av en facklig organisation skulle vara mycket mer än så, en kränkning av de rättigheter som följer med ett demokratiskt samhälle.

Det är faktiskt det Annie Lööf föreslår.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln