Hur långt kan Busch Thor gå?

Ebba Busch Thor.

I dag var det tänkt att svenska folket skulle ha vaknat upp till ett nytt valresultat. Partiernas affischer skulle ha slokat och valarbetarna skulle ha blinkat yrvaket efter sena valvakor.

Fram till decemberöverenskommelsen i mellandagarna var nästan alla övertygade om att spelet i budgetomröstningen hade gjort ett extraval oundvikligt.

Nu känns det märkligt länge sedan.

Det politiska landskapet har återgått till det normala. Dramatiken finns i verkliga händelser, som den diplomatiska konflikt­en med Saudiarabien, men inte i partiernas spel.

Ny politisk kurs

Regeringen lägger sista handen vid vårbudgeten. Den kommer inte att innebära den kursändring landet skulle behöva, bland annat därför att de inkomstskatter riksdagen beslutade i höstas fortfarande gäller. Men förhoppningsvis ska det ändå gå att ana en ny politisk kurs.

Oppositionen försöker på oppositioners sätt att hitta sätt att angripa regeringen, även om partiledarbyten hos både Moderaterna och Kristdemokraterna nog tagit det mesta av kraften.

Vardag i politiken

Och Sverigedemokraternas Mattias Karlsson, som i höstas utförde sin vågmästardans med sådan bravur, har förpassats till åskådarbänken. Där trivs han så illa att han försökte få lite uppmärksamhet med en svår­begriplig KU-anmälan av statsministern.

Vardag i den politiska fabriken. Kanske inte lika spännande som att tolka färska valresultat, men mer konstruktivt. Särskilt som risken är stor att ett extraval ändå inte löst några problem.

Samtidigt kan den känsla av lugn, som decemberöverenskommelsen skapat, vara falsk. Som allt i politiken överlever den bara så länge parterna tycker att den ger fördelar. Vid sidan av regeringen är det den del av borgerligheten som inte vill göra sig beroende av Sverige­demokraterna som är överenskommelsens vinnare.

De kan ju hoppas på att bilda en ny alliansregering efter nästa val.

KD ännu mera höger

Att några av de moderata veteranerna inte har det tålamodet vet vi sedan förut. Värre är att också Ebba Busch Thor, som om en månad väljs till partiledare för Kristdemokraterna, hotat hoppa av överenskommelsen.

Inte för att Busch Thor ensam egentligen kan störa den lugna lunk politiken hamnat i – för det kan hon inte – utan för vad det säger om den nya borgerlig­hetens beredskap att luta sig mot den yttersta högern för att återta makten.