Av med tagelskjortan – på med guldbyxorna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-08-10

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Över världen kablas bilderna ut. Hur Carolina Klüft och Kajsa Bergqvist vinner guld och under publikens jubel höjer de blå-gula färgerna mot skyn.

Varumärket Sverige – redan det femte starkaste bland världens länder – stärks ytterligare.

– Sverige är mycket bättre än vad svenskarna själva tillåter sig att tro, är den internationelle varumärkesexperten Simon Anholts betyg.

Varför har viså dålig självbild? Varför älskar vi att klä oss i tagelskjortor när internationella bedömare talar om guldläge?

De svenska friidrottarna är ju inte ensamma att vara världsledande. De svenska arbetarna får omdömet mest flexibla, teknikvänliga, kvalitetsmedvetna och flitigast. Svensk industri har också haft de största produktivitetsökningarna av alla industriländer.

Varför? Jo, den engelska tankesmedjan CER, Center for European Reform, skriver att Stockholmsmodellen av samförstånd är överlägsen den amerikanska modellen. Vår styrka är lagspelet och en flexibel stat som stöttar en innovativ, öppen kunskapsekonomi.

Vi är med Kent, Robyn och ABBA en stormakt inom musikens värld. Ledande inom design. Den ungdomliga kreativiteten har byggt en av världens bästa autostrador för den nya informationstekniken.

Det är alltså mer än Volvo, Astra, Ericsson, LKAB och SSAB som skär guld.

För några år sedan pekade en framtidsforskare ut vår nästa exportvara: de kunniga, välutbildade svenska ungdomarna.

De bär på en gammal arbetsmoral som korsbefruktats med idérikedom, och mod att våga ifrågasätta. Ute i världen är detta en bristvara, menade forskaren.

När Japan skulle skapa sitt under for de för att lära av de svenska brukssamhällena.

Det är ur den värmländska bruksandan som Stefan Holm, världens bäste höjdhoppare, är sprungen. Hans tränare och pappa Johnny Holm är metallarbetare vid Forshaga svets och smide. Han stämplar in i tidig otta – för att efter jobbet ta vägen längs älven ner till Karlstad och Våxnäs för att träna sonen och kommande talanger.

När Stefan nått målet vid OS i Aten firade pappan inte vid festen utan for hem till Forshaga svets och smide för att åter stämpla in till slitet och dagens kiv med kompisarna i lunchrummet.

– I ett brukssamhälle tänker man på ett annat sätt. Okej, Stefan tog guld. Det är fantastiskt. Men nu kör vi i gång och jobbar igen, löd pappans kommentar till DN.

En sådan modell är värd att försvara och stå upp för. Själv bor Stefan Holm i en tvåa på Gruvlyckan i Karlstad. Kvarteret heter Guldet!

Rolf Jansson

Följ ämnen i artikeln