Israel bör släppa fram Ship to Gaza

”Hur behandlar vi män som trotsar en orättfärdig lag?”

Frågan ställs av pastor Charlie Andrews, spelad av Ian Charleson i Richard Atten­boroughs storfilm ”Gandhi” från 1982.

Han håller predikan över att Mahatma Gandhi just fängslats i Indien efter en ickevåldsaktion. En efter en lämnar kyrkobesökarna, alla engelsmän, mässan. Kvar sitter en ensam dam och nickar tankfullt.

Hur hanterar en stat människor som inte slåss, men heller inte lyder? Som avsiktligt bryter lagar i syfte att visa hur orättfärdiga de är. Som inte ger upp.
 

Nästa vecka kommer Israel behöva svara på den frågan. Snart avseglar Ship to Gaza, eller Frihetsflottan som är det korrekta namnet.

Ombord blandas kändisar som författaren Henning Mankell och konstnären Dror Feiler med unga aktivister som SSU:s Faraj Abu-Iseifan.

Målet är Gaza, under israelisk blockad. Med sig har man bland annat sjukvårdsutrustning, 600 fotbollar från Gothia Cup och byggnads­materiel. Men syftet är också politiskt. Liksom Gandhi vill man visa på det orimliga i att en ockupationsmakt sätter upp lagar och regler som begränsar ett folks frihet.

Israel respekterar inte FN-resolutioner och folkrätt. De kränker det palestinska folkets mänskliga rättigheter. Ockupationen fortsätter år ut och år in utan att läget förbättras.

Allt detta vill Ship to Gaza också sätta ljuset på, genom att fredligt bryta en orättfärdig blockad. Mahatma Gandhi hade känt igen sig.
 

Det är inte första gången Ship to Gaza seglar. I fjol valde Israel att borda skeppen på internationellt vatten med ett flertal dödsfall som följd. Ett klart brott mot internationell rätt, ansåg de flesta.

Efter helgen kommer skeppen fram. Britterna mötte Gandhi med våld. Förhoppningsvis är Israel klokare än så.

Följ ämnen i artikeln