Ebba Buschs kompisar stoppar de nya jobben

Grön omställning får industrin att växa så det knakar

I november förra året visades näringsminister Ebba Busch runt på fabriken i Ludvika.

Ludvika Stämningen i konferenslokalen på Hitachi Energy i Ludvika är entusiastisk. Presentationerna handlar om elektrifieringen av industri och transporter. Och om nya elnät. Den gröna omställningen om du vill. Allt för att klara Parisavtalets klimatmål.

Tobias Hansson är chef för Hitachi Energy i Sverige.

Hitachi Energy levererar elektrifieringens infrastruktur över hela världen, och just nu säljer man allt som kan produceras. Chefen för den svenska verksamheten, Tobias Hansson, letar efter det engelska ordet för gåshud.

– It’s goosebumps, säger någon.

En jätteinvestering

Hansson och hans kollegor har just berättat att Hitachi Energy beslutat om ännu en jätteinvestering i Sverige. Totalt nästan fem miljarder kronor. För Ludvika betyder det en helt ny fabriksbyggnad på 30 000 kvadratmeter och en ny line för att bygga transformatorer.

Dessutom behöver Hitachi Energi ytterligare 2 000 nya medarbetare de kommande åren. En grov uppskattning säger att ungefär 1 400 kan hamna här.

För en kommun med drygt 26 000 invånare ger det helt nya förutsättningar. Men Ludvika är inte ensamt. På orter runt om i landet betyder elektrifieringen av industri och transporter nya investeringar och i många fall nya jobb.

Något skaver

Ändå är det något som skaver. Utanför fabriksgrindarna har Europas väljare just valt ett nytt EU-parlament. Ytterhögern har klimatet som en av sina måltavlor. Valresultatet blev kanske inte det de hoppats på, men det blir svårare att bekämpa utsläppen av växthusgaser.

Sverigedemokraterna vill riva upp EU:s klimatlag. Moderaterna vill villkora den med ett tillväxtmål. Tomas Tobé ser en motsättning som i alla fall ingen på plats i Ludvika kan ana.

Tvärtom, här är det jakten på nollutsläpp som motiverar investeringar och skapar jobb. Precis som i stålindustrin, fordonsindustrin och andra branscher.

Parallellt universum

Högerpolitikerna tycks leva i ett parallellt universum. Man skulle kunna rycka på axlarna. Företagens planer finns ju där, oavsett var pratkvarnar som Charlie Weimer eller Tomas Tobé säger.

Det vore dock att underskatta vilken skada en sämre klimatpolitik skulle göra. Utan minskade utsläppsrätter, fasta hållpunkter för omställningen av fordonsflottan och bra villkor för grön elproduktion kommer kalkylerna att förändras.

I värsta fall skulle en politik präglad av Sverigedemokraternas klimatförnekande eller Moderaternas tvehågsenhet kunna göra att vi missar chansen till en grön omställning. Och förstöra dagen för näringsminister Ebba Busch.

Och att de nya jobben inte kommer.

Är omställningen till lägre utsläpp en risk för tillväxten och ekonomin i Europa. Eller är det tvärt om så att inte minst högerpartiernas tvekande nu riskerar att göra investerare tveksamma och att nya jobb inte kommer?

I chatten diskuterar Ingvar Persson den gröna omställningen med läsarna.

  • Ingvar Persson
    13 juni09.28

    Det är allt vi hinner med idag. Jag vill tacka alla som bidragit till dagens chatt.

  • 13 juni09.27

    Det fanns en tid, inte allt för länge sedan där vänstern styrdes av känslor och högern (främst M), var extremt noga med att lyssna på experter och vetenskap. Idag är högern totalt känslostyrd och lyssnar inte på någon som ifrågasätter deras politik. Historiens dom kommer att bli stenhård

    hagglund65

    Hej.

    Jag vet inte om jag håller med dig om att vänstern låtit känslorna styra i historien. Folkhemsbygget styrdes trots allt i mycket av just experter.

    Däremot har du rätt om dagens höger.

    Ingvar Persson
  • 13 juni09.24

    Ingvar Persson, du borde sluta upp med att polarisera en så viktig fråga som klimatändringarna. Det märks att du är socialdemokrat, föreslår att du istllet använder din tid på att lära dig mer om vetenskapen och forskningen som finns om bakgrunden/orsakerna till klimatändringarna.

    oredssonjan

    Hej.

    Det är roligt att "polarisering" blivit ett skällsord. Låt mig säga att jag inte tycker att FN:s klimatpanel eller Parisavtalet polariserar någonting alls. I den här debatten är problemet inte polariseringen. Det är att somliga väljer att blunda för verkligheten.

    Ingvar Persson
  • 13 juni09.22

    Godmorgon

    Det är möjligt, jag har inte kunskap om det, att det ” stoppar tillväxten” som vi varit vana o se den

    Men, alternativet, köra som nu, ger kommande generationer ännu färre möjligheter att skapa sig ett liv på den planet vi i västvärlden plus kina/ Ryssland, våldtar.

    Jag är förvånad, förundrad o besviken att så många människor skiter i kommande generationer.

    Historien glömmer inte, även om vi aldrig lär oss av den. Vi som röstar på den här typen av människor har faktiskt den största skulden

    Flexibel 33

    Hej.

    Ja omställningen är absolut nödvändig. Men det som händer nu visar ju att den dessutom skapar helt nya möjligheter, inte bara i Ludvika.

    Ingvar Persson
  • 13 juni09.20

    Alla är nog rädda att lämna det man har dvs bensindrivna fordon istället för dyra eldrivna. En omställning påverkar vardagen för mycket.

    Men om man ser framåt så tror jag att eldrivna fordon kommer att vara en självklarhet (och billigare). Energiproduktion kommer att vara det viktigaste

    Johan Lang

    Hej

    Jo produktionen blir viktig, men också distributionen. Jag tycker det är lite märkligt att det tagit så lång tid innan vi alls fått en debatt om behoven i elnätet.

    Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln