Billström uppmuntrar bara Erdogans trixande

Vill man säga det snällt borde han ha lite is i magen

Uppdaterad 2023-01-20 | Publicerad 2023-01-18

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tobias Billström på Folk och Försvar i Sälen.

Ulf Kristersson behövde fjällmiljö för att samla kraft att sätta ner foten. Med Nato-chefen Jens Stoltenberg i ryggen och Högfjällshotellet i Sälen som fond kunde det till sist sägas.

– De vill saker som vi inte kan och inte vill ge dem. Nu ligger beslutet hos Turkiet, sa statsministern till sist under Folk och Försvar.

Man kan säga att det var hög tid.

Bollen tillbaka

Ändå tog det bara ett par dagar innan svenska politiker åter hade tagit bollen. Den hängda dockan utanför Stockholms stadshus var kanske osmaklig, och den var definitivt ett medvetet sätt att reta upp regimen i Ankara. Ett försök att sabotera det svenska Nato-medlemskapet.

Men det var också ett lagligt sätt att uttrycka en åsikt i Sverige.

Ändå tävlade svenska politiker om att fördöma aktionen.

"Avskyvärt" skrev utrikesminister Billström på Twitter. På regeringens hemsida använde han ordet "förkastligt".

Kyla av relationen

Billström ville säkert kyla av relationen till Ankara. Det är ju det han sysslat med ända sedan han tog plats i Arvfurstens palats. Fördömandet av kurderna i Syrien, beskrivningen av Turkiet som en demokrati och pratet om att viftande med fel flaggor kan bli olagligt har handlat om en sak. Att få president Erdogan på gott humör, så att den svenska Nato-ansökan kan passera.

Det har inte fungerat, och i vårt östra granland Finland är det många som undrar över den svenska taktiken.

Till Dagens Nyheter säger riksdagsledamoten Eva Biaudet från Svenska Folkpartiet:

– Det handlar om att signalera till Erdogan att det inte går att pressa oss.

Socialdemokraten Kimmo Kijunen konstaterar det uppenbara:

– Ju fler eftergifter vi ger Erdogan desto mer håller vi med honom om att våra goda värderingar inte har någon betydelse.

Vänta i Ankara

Det är dags att göra precis det Kristersson talade om i Sälen. Lämna över bollen till Ankara. Det borde svenska politiker ha gjort för länge sedan.

Sverige, och Finland, är samhällen som ser annorlunda på yttrandefrihet och rättssäkerhet än vad man gör i Turkiet. Det gör lyckligtvis också nästan alla andra länder i Nato. Av de 30 medlemsstaterna har alla utom två godkänt den svenska och den finska ansökan på rekordtid.

Det är den turkiska regimen som riskerar att bli isolerad. Och det beror inte bara på att man blockerar Nato-processen för Sverige och Finland. Än mer provocerande är förstås Erdogans planer på en invasion av Syrien, och banden till Kreml.

Överreaktioner från det svenska utrikesdepartementet kan bara göra att en pressad regim lockas att spela sitt spel ytterligare lite längre. Lämna över jobbet åt Jens Stoltenberg och USA:s utrikesminister Antony Blinken, som träffar sin turkiska kollega i dag.

Om vi ska säga det snällt är det dags för Tobias Billström att ha lite is i magen. Vill man vara mer rakt på sak borde han hålla käften.

Följ ämnen
Nato