Är det Svantesson eller Busch som håller ratten

Ska regeringen låna pengar till skattesänkningar?

Ebba Busch på besök hos Hitachi i Ludvika.

Häromdagen berättade Trafikverket att det kommer att behövas mer pengar om vägar och järnvägar ska kunna hållas i skick och utvecklas. Ytterligare minst 150 miljarder fram till 2037 är myndighetens bästa gissning.

Så där har det låtigt på många håll nu. Folk och försvar i Sälen blev ett nödanrop om mer pengar till försvaret. Sverige måste investera i elnät, elproduktion och bostäder. Sjukvården behöver fler vårdplatser och när befolkningen växer krävs det nya skolor och förskolor.

Vill bura in fler

Dessutom planerar ju regeringen att bura in åtminstone tre gånger så många fångar som idag i landets fängelser.

Det svenska samhället har enorma investeringsbehov. Det fick näringsminister Ebba Busch att prata om att lätta på överskottsmålet vid ett besök i Ludvika. Hon vill se ”en historiskt stor investeringsbudget”.

– Det är viktigt att ha koll på finanserna och vara vaksam med de medel vi har, men där kan man också tänka sig att man arbetar annorlunda över tid, sa Busch till Aftonbladet.

Busch har rätt

Busch har naturligtvis rätt. Att låna till investeringar är nästan alltid en bra idé, i synnerhet om alternativet är att låta vägar, energisystem och välfärd falla sönder. Det är ett recept för att göra oss alla fattigare. Men att låna för att sänka skatten för de rikaste?

Även om Ebba Busch lyckas övertyga Elisabeth Svantesson om att investera och öka statsskulden kommer samhället att behöva inkomster för att driva verksamheten. De nya poliserna och militärerna behöver avlönas, precis som personalen på alla nya fängelser. Vårdplatser och äldreomsorg ska betalas, precis som skolor och snöröjning.

Små resurser och stora behov

Det vi ser omkring oss är inte ett samhälle eller en välfärd som har för stora resurser. Det vi ser är enorma behov. Och det är här Busch får ett problem. Regeringen tänker nämligen fortsätta att sänka skatter. Det står i Tidöavtalet och det säger finansministern.

– Jag gillar att sänka skatter, sa Svantesson häromdagen till Dagens Nyheter.

Det rimmar illa med Ebba Buschs samhällsbyggnadsambitioner, och det är helt i otakt med vad Sverige behöver.

Det finanspolitiska ramverket har blivit en hämsko på samhällets utveckling. Men det har också de sänkta skatterna. Med samma skattekvot som vid millennieskiftet skulle Sverige idag haft hundratals miljarder att använda för välfärd och samhällsbygge.

Svantesson vill dra ner inkomsterna ännu mer. Och Ebba Busch vill låna pengar. Det är ingen bra kombination.


Behovet av investeringar i infrastruktur, rättsväsende, försvar och välfärd är enorma och allt fler politiker talar om att staten måste börja låna. Samtidigt planerar finansministern för nya skattesänkningar.
Är det rätt väg att gå? Är det rimligt att sänka skatten och samtidigt låna till nödvändiga investeringar.

I chatten diskuterar Ingvar Persson skatter och överskottsmål med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    22 jan09.27

    Klockan närmar sig halv och det är dags att stänga chatten. Jag vill tacka alla som bidragit. Debatten om den ekonomiska politiken lär fortsätta och jag kan rekommendera podde "Starta Pressarna" som finns här på Aftonbladet ledare.

  • 22 jan09.26

    God morgon,

    Det är skamligt och ofattbart att Sverige har fått sjangsera under så lång tid. Upprustning måste ske på massor av områden och kommer att ta flera decennier att genomföra.

    Då är det inte läge för skattesänkningar, möjligen utjämning

    mellan skatt på arbete och kapital. Pausa ROT och RUT på obestämd tid och inför en fastighetsskatt värd namnet. Låna till investeringar är förmodligen ett måste. Samtidigt måste staten ta tillbaka en stor del av de offentliga åtaganden som under den nyliberala eran har lagts ut på privata aktörer.

    Kerstin Olsson

    Hej Kerstin.

    Ett intressant program. Låt oss se om något parti nappar.

    Ingvar Persson
  • 22 jan09.24

    Hej Ingvar,

    Emellanåt håller jag med dig trots att jag är politiskt ligger till höger. Att sänka skatter och samtligt låna ser jag inte som ett större problem. Vad är det som säger att staten får mer pengar bara för att man höjer skatten? Skattekvoten i Sverige är 41.3%, så lägre än våra grannländer men högre än Tyskland. Gini index i Sverige är fortfarande bra internationellt.

    William

    Hej William.

    Det finns säkert tillfällen när det är förnuftigt att både låna och sänka skatter, till exempel för att få fart på konjunkturen.

    Men hur vi än jämför är det svårt att komma runt att den svenska välfärden är underfinansierad. Det gäller inte minst regionerna och sjukvården. Och att vi samtidigt har enorma behov av samhällsinvesteringar. För mig blir slutsatsen att det absolut inte är breda skattesänkningar som behövs.

    Ingvar Persson
  • 22 jan09.21

    Hej

    Regeringen är i limbo. Man kan som i det här fallet diskutera Busch eller Svantessson. Men det blir ytterligare ett exempel på att regeringen sitter fast. Grundproblemet är att regeringen hela tiden sneglar och vill hålla sig väl med SD och då blir det varken hackat eller malet.

    Erik

    Hej Erik.

    Ibland känns det kanske som Sverige blir både hackat och malet.

    Ingvar Persson
  • 22 jan09.20

    God morgon!

    Hur går saker ihop? Man pratar väl om att Sveriges ekonomi är stark och god, högt överskottsmål bl a. Varför används inte befintliga resurser till förbättrad infrastruktur? Sen kan man väl möjligen låna till samhällsstärkande insatser också. Men det låter konstigt att sänka skatter i ett sånt läge…?!

    Anna

    God morgon Anna.

    Visst låter det konstigt. Men det är så vår finansminister resonerar.

    Ingvar Persson