Kortare arbetstid tar fram det sämsta hos högern

Benjamin Dousa stretar emot med näbbar och klor

I första maj-tågen syntes plakat om förkortad arbetstid. Om inte högern lyckas skaka fram bättre argument emot arbetstidsförkortning är det nog bara en tidsfråga innan vi får se det i Sverige.

I veckan samlades människor på gator och torg för att gå i första maj-tågen. Som vanligt både hördes och syntes slagord och plakat om förkortad arbetstid.

Tidigare har Vänsterpartiet och Miljöpartiet drivit frågan, men nu har även Socialdemokraterna öppnat dörren och vill utreda frågan på riktigt.

Fler och fler hakar på. Till och med DN:s ledarsida tycker nu att det är dags.

Blanka skott

Men än är inte alla ombord på tåget.

En som fortfarande stretar emot med näbbar och klor är Benjamin Dousa, vd för branschorganisationen Företagarna.

Att Dousa, tidigare ordförande i MUF respektive vd för Timbro, är emot kommer kanske inte som någon större överraskning. Högern har alltid ogillat arbetstidsförkortning.

Senaste veckan har Dousa varit ute och debatterat ämnet två gånger. Och det som blir tydligt är att högerns motargument helt saknar tyngd, det skjuts blanka skott, det är tomt i tanken.

72 procent positiva

I tisdagens Efter fem i TV4 stod Sixten Engqvist från den fackliga tankesmedjan Katalys för motståndet. På ett lugnt och förtjänstfullt sätt parerade Engqvist känsloargumenten som kastades mot honom. Han förhöll sig till fakta och statistik från andra länder som förkortat arbetstiden.

Inga hack i BNP-kurvorna, färre sjukskrivningar och ökad produktivitet – folk får det bättre och mår bättre när de får mer ledig tid. Ingen som testat att förkorta arbetstiden vill rulla tillbaka det.

Det viktigaste argumentet av alla är att en majoritet av svenskarna vill det här.

Enligt en undersökning som tankesmedjan Futurion gjorde i höstas ville 72 procent av de tillfrågade gå ner i arbetstid.

Frustrerad Dousa

Efter nästan tio minuters debatt i TV4-studion tar frustrationen över. Desperat rafsar Dousa fram det skarpaste han hittar i verktygslådan.

– Om det nu stämmer, det du säger, att allt skulle bli så himla bra, att den här sagovärlden stämmer – varför stanna vid sex timmars arbetsdag? Varför kan vi inte jobba en timme i veckan?

Kampen och debatten om förkortad arbetstid lär fortsätta.

Om högern inte lyckas skaka fram bättre argument är det nog bara är en tidsfråga innan vi får se riktiga försök i Sverige.