Fortsatt hopp om demokrati

Folkvald Demokratiaktivisten Aung San Suu Kyi hälsade på sina väljare utanför en vallokal i går. Med väljarnas stöd bakom sig hoppas hon nu kunna bidra till förändringar i militärdiktaturens Burma.

I år är det ett halvt sekel sedan militären grep makten i Burma. Efter decennier av kamp har demokratiaktivisten Aung San Suu Kyi nu säkrat en plats i Pyidaungsu Hluttaw, det burmesiska parlamentet.

I går hölls ett mindre fyllnadsval, och med ett väljarstöd på över 80 procent i sin valkrets får Suu Kyi för första gången tillträde till parlamentet.

Redan 1990 vann hon och hennes parti Nationella demokratiska förbundet valet, men militärjuntan satte stopp för det. Ytterligare 22 år av stenhårt förtryck har följt.

Hur valet i går respekteras är en viktig värdemätare på vart militärdiktaturen Burma nu är på väg.

Efter fuskvalet 2010 och de internationella protesterna har det hänt saker i landet. Under president Thein Sein har regimen släppt politiska fångar, mildrat censuren, släppt in västerländska journalister och tillåtit musikklubbar att öppna.

I höst går de första svenska turistresorna till Burma. Fler demokratiska reformer är utlovade.

Det är en glädjande utveckling, men man måste komma ihåg att gårdagens val inte kommer att ändra maktbalansen i Burma. Enligt landets odemokratiska konstitution är militären fortsatt garanterad makten i parlamentet.

En fjärdedel av platserna och en rad ministerposter är reserverade för militären och deras närstående partier.

Konstitutionen är dessutom skriven på sådant sätt att den demokratiska oppositionen aldrig kommer att tillåtas skriva om den.

Vittnesmål från Rangoon säger att restriktionerna är lika många då som nu, bara att diktaturen sköter dem snyggare. Övergreppen mot landets etniska minoriteter pågår fortfarande och i norra Burma rasar ett blodigt inbördeskrig. Enligt en färsk rapport från Human rights watch har regeringsarmén bränt byar, mördat civila och våldtagit kvinnor.

Under april kommer EU att anta en ny Burmapolicy. Unionen sägs vara så imponerad av Burmas reformer att man kommer att lyfta sanktionerna – inklusive vapenembargot – mot landet. Det vore ett svek mot den bräckliga demokratirörelsen i Burma.

Suu Kyi har uppmanat omvärlden att inte dra några förhastade slutsatser av det som nu sker i hennes hemland. Att hon får plats i parlamentet kan förhoppningsvis bidra till förändringar som militärdiktaturen inte har direkt kontroll över.

Demokratiprocessen är på rätt spår inför det allmänna val som regimen säger ska hållas om tre år. Innan Burma är fritt bör Sverige och EU inte lätta på trycket mot diktaturen.

Följ ämnen i artikeln