Männens fel att kvinnor är sjuka

Uppdaterad 2015-09-28 | Publicerad 2015-09-23

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sjuka arbeten och lata män bidrar till de skenande sjuktalen

Hinner inte leva Stress, dålig arbetsmiljö och dubbelarbete är viktiga faktorer bakom att allt fler blir sjuka.

Det finns politiska åtgärder som är svåra att förlåta.

En sådan är Fredrik Reinfeldts systematiska försämring av villkoren för sjuka. Resultatet blev otaliga mänskliga tragedier och ett söndertrasat socialt skyddsnät.

Genom minskad ersättning och med den ökända stupstocken som innebar att hjälplösa människor ställdes på bar backe oavsett om de blivit friska skapades en situation där allvarlig sjukdom förenades med ekonomisk ruin.

Men inte blev folk friskare, mot slutet av Moderaternas regering ökade sjuktalen explosionsartat.

51 miljarder

Sedan 2010 har statens kostnader för sjukskrivningar ökat med 70 procent och beräknas uppgå till 51 miljarder 2019. Den motsvarar 5 procent av statsbudgeten. Mer än hela försvaret.

I dag presenterade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) regeringens nya politik för att få bukt med problemet.

Förslaget innehåller flera delar.

Känt sedan tidigare är att stupstocken tas bort. Det är stort och innebär att det kanske yttersta exemplet på Moderaternas människosyn nu fasas ut från våra trygghetssystem.

Sjuka jobb

Annika Strandhäll är uppenbart irriterad på hur arbetsgivarna sköter sitt ansvar när det kommer till arbetsmiljön och rehabilitering av sjuka.

– Vi kommer att jobba med ekonomiska drivkrafter. En arbetsgivare som har en fullt utbyggd företagshälsovård och som också arbetar förebyggande skulle kunna premieras ekonomiskt. Samtidigt utesluter vi inte att den som missköter sig kan få betala för det, säger Annika Strandhäll till DN.

Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket får också i uppdrag att ta reda på vilka arbetsgivare som inte sköter rehabiliteringen och följa upp så att de sköter sig.

Kommunerna sämst

Socialförsäkringsministern pekar på att den offentliga sektorn misslyckas på båda dessa områden.

Det är "problematiskt" säger hon, vilket närmast är en underdrift.

Samtidigt är mönstret mycket tydligt.

Kvinnor är sjukskrivna i betydligt högre utsträckning än män och kommunerna, där många kvinnor jobbar, är sämst.

Jämställdhet är nyckeln om vi ska vända utvecklingen.

Många av de förslag Annika Strandhäll kommer med är bra. Dagens paket innehåller satsningar på Försäkringskassan och primärvården liksom en rad åtgärder för att unga med funktionshinder ska få jobb.

Men männen då?

Men det som också behövs nu är ett bredare samtal om jämställdhet i samhället.

Sveriges feministiska regering skulle behöva ta bladet från munnen och ställa frågan vad männen kan göra åt situationen.

Chefer, ofta män, i kommuner och landsting måste tvingas ta på sig genusglasögon. Fenomen som delade turer och SMS-anställningar är ett hot mot folkhälsan och ojämställda löner minskar kvinnors egenmakt.

Feminism

Om arbetslivet är det ena problemet är familjen det andra. Enligt SCB arbetar 38 procent av kvinnor deltid jämfört med 13 procent av männen. Kvinnor tar genomgående större ansvar än män för hem och barn.

När den allmänna välfärden de senaste åren dragit sig tillbaka är det kvinnor som fått ta över ansvaret för att vårda äldre och anhöriga i hemmet.

Kombinationen av ett sjukt arbetsliv och en ojämställd fördelning av arbete i hemmet gör helt enkelt kvinnor sjuka.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Anders Lindberg