Vansinnesdåd sätter skräck

ÖKAD ORO Den senaste tidens våldsbrott sätter skräck i samhället och skapar en oro som blir politisk och måste tas på allvar av Sveriges politiker. De måste skapa ett samhäll som känns tryggt att leva och bo i.

12 augusti 2015. Våldet

En galen händelse. Så beskrev polisen knivöverfallet mot mor och son på Ikea i Västerås. Morden på varuhuset är inte de första vansinnesdåden vi sett i Sverige.

Med hjälp av vittnen och kameror kommer polisen att kunna klarlägga precis vad som hände på Ikea:s husgeråds­avdelning vid lunchtid i måndags. ­Rimligen är bevisläget, som poliser ­brukar säga, gott.

Det är mer osäkert om vi också ­kommer att få reda på varför det hände. Vi kanske måste acceptera förklaringen att det handlade om ett vansinnesdåd, en ­galen händelse.

De två misstänkta gärningsmännen har båda flytt till Sverige från Eritrea och de bodde på samma asylboende i Arboga. Kanske har det betydelse, kanske inte. Svaret, om det nu finns ett svar, kan bara polisens utredning ge.

Frågan om att utmäta ansvar för de ­brutala morden i Västerås är en fråga för rättsväsendet, inte för sociala medier ­eller politiska kommentarer.

Oron blir politisk

Oron som den senaste tidens många våldsbrott skapat är däremot politik och något våra ledande politiker måste ta på allvar. Mordet på en 21-årig kvinna i Upplands Väsby, våldet mot fattiga EU-­migranter och det grova våldet mellan kriminella gäng föder känslor av vanmakt och riskerar att bli en bild av ett sam­hälle som misslyckas med sin främsta uppgift, att skapa trygghet.

Att polisen anser att bevakningen av landets asylboenden nu måste förstärkas är bra, men också skämmande påminnelse om hur tunt rättssamhällets fernissa kan vara.

En ingrediens i motgiftet måste vara polisiärt. Att Malmöpolisen nu säger sig vara på väg att klara upp vågen av handgranatsattentat betyder mer trygghet för Malmö och hela Sverige.

På samma sätt är det viktigt att polisen i Göteborg löser helgens mordbrand och att de skyldiga i Västerås kan ställas till svars.

Måste minska klyftorna

Också nya lagar kan minska otrygg­heten, även om politikers reflex att ­börja tala om strängare straff så snart brottsligheten kommer på tal sällan betyder att våldet eller kriminaliteten minskar.

På längre sikt är det viktigaste sättet att öka tryggheten att minska klyftorna i samhället. Mot vansinnesdåd hjälper kanske inget, men ett mer jämlikt ­samhälle är också ett mindre våldsamt samhälle.

Men just precis nu är det politiska ­ansvaret i första hand att ta ledningen. Att visa att samhället har situationen ­under kontroll och att polisen och rättsväsendet har stöd för att ställa de skyldiga till ansvars.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.