Tala med Hamas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-03

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Helle Klein.

Mona Sahlin åker till Mellanöstern. I morgon talar hon vid palestinska Fatahs kongress. Hon ska också besöka ett kvinnoprojekt i Hebron och samtala med företrädare för israeliska Labour.

Det är utmärkt att Sahlin håller fast vid Mellanöstern-engagemanget. Som nyvald partiordförande för socialdemokratin var det just till Israel/Palestina hon begav sig på en av sina första utlandsresor.

Jag minns Sahlins sommartal i Botkyrka i augusti 2007 då hon lyfte fram utrikespolitiken och anknöt både till Olof Palme och Anna Lindh.

Strax därefter begav hon sig till Palestina. Aftonbladets ledarsida uppmanade henne att även tala med de moderata företrädarna för Hamas.

”Sahlin bör som ledare för en stor politisk folkrörelse se till att träffa det civila palestinska samhället, inte bara de gamla mer eller mindre korrumperade Fatah-gubbarna”, skrev jag i en krönika.

Den gången blev det aldrig något möte med Hamas, trots att beskedet från Sahlins stab först lät påskina att så skulle ske. Någon gav kontraorder under resans gång.

Att döma av pressmeddelandet från partihögkvarteret blir det inga samtal med den ledande palestinska kraften den här gången heller.

Det är bekymmersamt. Svensk socialdemokrati har alltför länge ägnat sig åt att stötta Fatahpartiet på den palestinska sidan och Arbetarpartiet på den israeliska men inte sett hur båda partierna stagnerat och korrumperats.

Labours totala underdånighet gentemot Netanyahus högerextrema politik hör till de sorgligare politiska historierna i Israel.

Det palestinska valet som gav Hamas den politiska makten borde ha blivit en rejäl väckarklocka för de gamla Fatahledarna. Men i stället för att inleda en för­nyelse och släppa fram en yngre generation politiker ägnade man sig åt att kritisera och förstöra för ”fienden” Hamas.

Svensk socialdemokrati skulle kunna ha en betydande roll i att hjälpa fram en ny reformvänlig och demokratiskt sinnad generation politiker i både Israel och Palestina. En generation politiker som inte nödvändigtvis finns inom de gamla broderpartierna.

Västvärldens isoleringspolitik gentemot palestinierna har med förfärande resultat visat sig vara precis så destruktiv som många varnade för att den skulle bli. Det är hög tid att Sverige gör som flera andra länder och inleder dialog med ­Hamas. Till och med den amerikanska administrationen talar numera om att det inte kan bli en långsiktigt hållbar fred om inte Hamas är delaktig i processen.

Sahlin är inte minister utan kan uppträda som folkrörelserepresentant. Hon kan också anknyta till det arbete som bedrivits inom Olof Palmes Internationella Center, där dialogen med Hamas åtminstone fram till ordförandebytet varit central.

Broderskapsrörelsen är sedan länge också mer framsynt än moderpartiet i denna fråga.

Sahlin brukar säga att hon en gång i tiden ”gick med i Olof Palme” när hon beskriver bakgrunden till sitt politiska engagemang. Palme var bland de första politiker i världen som inledde dialogen med PLO och Arafat trots att omvärlden hade satt sin terroriststämpel.

Sahlin har chansen att återupprätta och utveckla­ den socialdemokratiska Mellanöstern-politiken efter Persson-erans­ nedmontering av Palme/Lindh-linjen.

Tala med Hamas, Mona Sahlin.

Följ ämnen i artikeln