Verkligen världens mest jämställda land?

Bara i ett av 76 akademikeryrken tjänar kvinnor mer än män: sjukgymnasterna. Det visar en kartläggning från Saco. I tre av fyra yrken har männen högre lön än kvinnorna, om man räknar bort skillnader i ålder och utbildning.

Inom finanssektorn tjänar männen 19 procent mer än kvinnorna. En kvinna som är statligt anställd måste jobba tre och ett halvt år längre än en man för att komma upp i samma totallön när hon går i pension. Inom Svenska kyrkan är det ännu värre. Där måste kvinnan jobba fem år längre än mannen.

Löneskillnaderna minskar enligt Saco, men de är fortfarande stora.

I det som, åtminstone av svenskarna själva, brukar kallas ”världens mest jämställda land” är löneskillnader mellan könen en komplicerad sak att diskutera.

Först har vi de ”osakliga” löneskillnaderna, som innebär att kvinnor tjänar mindre än män på samma position, i samma ålder och med samma erfarenhet. Sedan har vi löneskillnaderna som beror på att män har en bättre karriärutveckling. De blir oftare chefer och tar mindre ansvar för hem och barn, exempelvis i form av föräldraledighet.

Sist men inte minst har vi vår könssegregerade arbetsmarknad. Svenska kvinnor har erövrat yrkeslivet, men män och kvinnor jobbar ofta inom olika yrken. Könsrollerna – myterna om vad män och kvinnor ”passar för” – sitter som berget. ”Manliga” yrken betalas bättre än ”kvinnliga”. Så fort kvinnor kommer in på en traditionellt manlig arena sjunker lönen.

Den som försöker problematisera den könssegregerade arbetsmarknaden får höra att kvinnor åtminstone jobbar i det här landet. Den som kritiserar att män har bättre möjligheter att göra karriär får höra att löneskillnaderna minsann inte är så stora om kvinnor bara tar sig i kragen och ”vågar” bli chefer. Den som uppmärksammar löneskillnader rensade för ålder och utbildning får höra att det stora problemet är den könssegregerade arbetsmarknaden.

Så där går det runt. I evigheter.

Varför kan vi inte bara ta problemen, allihop, på allvar? På grund av fördomar jobbar män och kvinnor med olika saker. På grund av fördomar får män mer betalt än kvinnor. Det är två helt grundläggande könsorättvisor som visar att det ena könet värderas högre än det andra. Män anses helt enkelt vara mer värda än kvinnor, även i pengar räknat.

Gör något konkret. Dela föräldraförsäkringen, till exempel. Lönekartläggningar och jämställdhetsplaner i all ära, men så länge män anses vara gjorda för karriär och kvinnor för markservice kommer både könssegregeringen och lönediskrimineringen i arbetslivet att bestå. Delad omsorg om barnen är en av nycklarna till jämställdhet på arbetsmarknaden.

Ingen skulle må illa av det, allra minst barnen.

Följ ämnen i artikeln