Sjukvård för papperslösa ett framsteg

I går meddelade Miljöpartiet och regeringen att de är överens om att papperslösa ska få vård i Sverige. Inför Miljöpartiets hot att bryta den migrationspolitiska överenskommelsen fick Moderaterna ge sig.

Från 1 juli 2013 ska gömda flyktingar och personer som vistas i Sverige utan att ha sökt tillstånd få vård på samma villkor som asylsökande.

Det innebär i huvudsak att barn under 18 år får tillgång till fullständig sjukvård, tandvård och läkemedel medan vuxna får vård som inte kan vänta och mödrahälsovård.

Omänsklig ordning

Ordningen att alla i Sverige inte får sjukvård är omänsklig, särskilt när det gäller barn. Vad är det för ett land som inte ger ett barn som behöver hjälp sjukvård? Moderaterna har invänt att det sänder fel signaler att ge vård till människor om de inte har tillstånd att vara i Sverige. Men sjukvård är, som Maria Ferm (MP) påpekade på gårdagens pressträff, en mänsklig rättighet. Och mänskliga rättigheter väger faktiskt tyngre än Moderaternas signalpolitik. Det har tagit åratal av utredningar och diskussioner kring papperslösas rätt till vård att komma hit. Regeringen har dragit benen efter sig. Jämför med förändringarna i a-kassan som omfattar miljontals människor. De utreddes och beslutades på tre månader.

Framgång för MP

Men om förslaget som presenterades i går också genomförs är det en stor framgång för Miljöpartiet. I går välkomnades resultatet både av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

När Sverigedemokraterna kom in i riksdagen oroade sig många för att en mer restriktiv linje skulle vinna gehör. Gårdagens besked visar att så inte behöver vara fallet. Det är mycket glädjande.

Följ ämnen i artikeln