Regeringens heta flyktingproblem

Robel svalkar sig i Medelhavet efter flykten som gick genom Eritrea, Etiopien, Sudan och Libyen. Några av jordens hetaste platser.

LÖRDAG 22 AUGUSTI. Klimat

Flyktingströmmarna kommer inte att minska, så låt oss se det verkliga problemet.

Det handlar om hettan.

Juli var den varmaste månad som någonsin uppmätts i världen. De sju första månaderna var de hetaste och sannolikt blir 2015 det varmaste år världen upplevt sedan mätningarna började på 1880-talet.

Det är klimatförändringarna som driver människor att fly. Låt oss ta Syrien som ett exempel.

Värsta torkan på 40 år

Syrien drabbades av en extrem torka 2006. Det var den värsta torkan på 40 år, grundvattnet sinade och skördarna torkade bort. En och en halv miljon människor förlorade sin utkomst och flydde till arbetslösheten i storstäderna. Konflikterna om sinande resurser ökade.

Professor Richard Seager på Columbia University har studerat utvecklingen i Syrien och konstaterar att IS växte fram ur matbrist och arbetslöshet. Det finns ingenting så farligt som unga män utan mat och utan framtidshopp.

Spänningarna ökar

Pentagon menar att klimatförändringarna förstärker konflikter. När tillgången på mat och vatten minskar, när infrastrukturen slås sönder av stormar och när sjukdomar sprids, då tvingas människor att fly.

Stater försvagas och spänningarna ökar.

När Barack Obama nu lovar en tuffare klimatpolitik har han givetvis också säkerhets-

politiska skäl.

Även vi i Sverige måste orka lyfta blicken och ta vår del av ansvaret. Vi är ett rikt land, vi har kunskaper och möjligheter att driva en progressiv klimatpolitik. All den ängslighet som präglat svensk politik har knappast bidragit till en bättre värld.

Det skulle till och med vara lönsamt att utveckla den förnybara energin. Vi skulle kunna bygga en exportindustri, men i stället väljer energiminister Ibrahim Baylan att beskatta solceller. Vi skulle kunna bli världens första fossilfria land, som miljöprofessor Johan Rockström föreslog i somras.

Vi skulle kunna visa att det går.

Magdalena Andersson aviserade i går en klimatsatsning i kommande budget. Vi får hoppas att hennes ”strama” budget i alla fall innehåller något.

Ingen vet var nästa flyktingvåg har sin början. Om de låglänta områdena i Bangladesh svämmas över kan 150 miljoner människor tvingas på flykt. När torkan sprider sig i Afrika kommer båtarna över Medelhavet bara att bli fler.

Klimatförändringarna är inget som kan skjutas på framtiden. Värmen stiger och läget är redan akut.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln