Barnens hunger ingår i förskolans affärsmodell

Tidigare L-politikern blir miljonär på att servera vatten och knäckebröd

Kanske inte barnens favorit.

Kommer ni ihåg Hälsans förskola? Googla ”knäckebröd” och ”friskola” så vaknar nog minnet till liv. Ni vet, de som gav barnen knäckebröd och vatten för att maxa vinsten och i farten ge ungarna näringsbrist. Efter Uppdrag Gransknings avslöjande bytte de namn till Tellusgruppen. Men namnet är det enda som verkar ha förändrats.

I veckan avslöjade Dagens ETC hur det egentligen står till på förskolorna.

– Vi jobbade med små barn. Många av dem hade inget språk. De pekade på magen och på maten. De ville ha mer mat men det fanns ingen mer, berättar förskolläraren Leila för Dagens ETC.

Det snålas konstant ute i verksamheten. Men det är inte för att ägarna har dåligt med pengar. Paret Bijan Fahimi och Narges Moshiri är ägare och grundare till Tellusgruppen. De började verksamheten i Rinkeby som växte till en stor koncern med 27 förskolor, flera grundskolor och nannyverksamhet.

Narges Moshiri styr verksamheten. Hon sätter hänglås på kylen och frysen och gömmer undan kaffekokaren för att de anställda inte ska stjäla mat eller dricka för mycket kaffe, berättar en anställd för Dagens ETC. En annan anställd berättar att Moshiri knappt låter någon bli sjuk eftersom hon inte vill betala sjuklön.

I Rinkeby får kocken order av ledningen att minska på portionerna. Till mellis blir det en päronbit och lite yoghurt. För ägarna blir det miljonvinster.

Paret äger en lägenhet i Stockholms innerstad, värderad till 22 miljoner kronor. De renoverar även sitt sommarhus i södra Frankrike. Samtidigt tjänar de pengar på att snåla i fattiga områden.

I Rinkeby snålade de så mycket att många föräldrar valde att byta förskola. Moshiri utsåg sig då till rektor. Hon ger anställda tusen kronor direkt i fickan om de går ut och hittar nya ”kunder”. De uppmanas säga till föräldrar att den kommunala förskolans kvalitet är usel.

När Skolinspektionen knackar på väljer Moshiri ut vilka som ska prata med myndigheten, och vad de ska säga. Lojalitet ska löna sig. Så kommer de undan med toppbetyg i granskningen.

Sådana här verksamheter skulle aldrig finnas med ett vinstförbud i skolan. Så vad hindrar våra politiker?

Fahimi är vd för Tellusgruppen och tidigare riksdagsledamot för Liberalerna. Det är inte den enda kopplingen till partiet. När Lotta Edholm blev skolminister i höstas satt hon i styrelsen för koncernen. Hon ägde dessutom aktier till ett värde av 100 000 kronor, som steg när hon blev minister. Sen sålde hon.

Det är inte den enda kopplingen mellan vinster i välfärden och våra politiker, men den svarar tydligt på frågan varför det här fortfarande är lagligt i Sverige. Ett land där förskolor får välja vinsten framför att mätta barns magar.