Människohandlare borde skaka galler

I tisdags morse slog polisen till mot ett nätverk av tiggare i Kronoberg. Samtidigt häktades tre män i Bulgarien. Enligt polisen har de lurat landsmän till Sverige med falska löften om arbete. I stället har de tvingats tigga.

Det mesta av pengarna ska nätverkets organisatörer ha lagt beslag på.

För drygt två veckor sedan avgjorde tingsrätten i Örebro ett liknade mål. Två män dömdes till fängelse för människohandel. Offren, åtminstone tio personer, hade lovats arbete, men i stället tvingats tigga på olika orter i Bergslagen medan de bodde i en fallfärdig industribyggnad i en liten ort i Ljusnarsbergs kommun.

Inte förvånande

Egentligen borde vi inte vara förvånade. De EU-medborgare som ber om småpengar utanför butiker runt om i Sverige är oerhört utsatta. Och utsatthet har en tendens att dra till sig samvetslösa människor.

Betyder det att alla tiggare på svenska gator är offer för människohandel? Naturligtvis inte, men att det förekommer att människor utnyttjas och utsätts för tvång är verkligen illa nog.

Polisen hävdar att man nu blivit bättre på att utreda den här typen av brottslighet. Det är komplicerat, inte minst därför att offren ofta har mycket lågt förtroende för myndigheterna. Bevisen måste i allmänhet samlas in genom spaning. I Växjö har polisen också använt avlyssning.

Internationell brottslighet

Vi talar dessutom om internationell och gränsöverskridande brottslighet.

Tiggeri är inte den enda verksamhet där det förekommer handel med människor. Enligt siffror från Migrationsverket som radioprogrammet Kaliber redovisade häromdagen handlar nästan hälften av de fall av människohandel som myndigheten avslöjar om trafficking, alltså människohandel inom sexindustrin.

Offren för den verksamheten är om möjligt ännu hårdare drabbade.
Härom veckan slog TV-kanalen CNN:s uppgifter om slavhandel i Nordafrika ner som något av en bomb i nyhetsflödet.

Ovärdigt

Ovärdigt vår tid, var vi många som sa.

Samtidigt pågår alltså handel där människor utnyttjas och utsätts för tvång framför våra ögon. Det är också ovärdigt.

Polisen måste vässa sitt arbete mot människohandel ytterligare. Förövarna ska dömas och bestraffas. De ska skaka galler.

Samtidigt måste den utsatthet som gör människohandeln möjlig också bekämpas, särskilt när det gäller tiggarna.

På sikt finns lösningarna inte i en tingssal, utan i bättre livsvillkor i till exempel Rumänien och Bulgarien.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Följ ämnen i artikeln