Ge folk i vården stoltheten åter

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-08-06

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ylva Johansson har synats och brännmärkts för kunskapsföretagets affärer. Få har intresserat sig för uppdraget som sjuk- och hälsominister.

I Lena Mellins intervju med Ylva Johansson lyder det nygamla statsrådets programförklaring:

– I vården är det de anställda som är kvaliteten. Min uppgift är att höja kompetensen bland de vårdanställda.

Det är inte en dag för tidigt att den resursen tydliggörs.

De senaste åren har sjukvårdens anställda utsatts för en klappjakt. Ekonomiprofessorer har kallat dem tärande. Det direktörsgäng som avslöjats med alla fingrarna i bonussmeten utmålade i avtalsrörelser de lågavlönade undersköterskorna som ett samhällsproblem.

De har fått höra att de måste jobba mer och tjäna mindre trots att de i spartider tvingas göra två jobb och inte hinner ge den värmande hand som gammelmormor behöver. Som ett brev på posten har sjukskrivningarna skenat.

I dagens tillväxtdebatt nämns sällan den kraft som finns inom biotekniken, den medicinska industrin, läkemedel eller i vårdsektorn. Det är märkligt med tanke på att framtidens tillväxt ska vara både social och ekologisk.

Under det sista året har jag kommit nära det som kallas ”sjukvårdsapparaten”. Vad har jag mött? Jo, inte byråkrati eller ineffektivitet på sjukhuset, i mitt fall i Örebro.

På det kliniska laboratoriet har det i väntrummet doftat av kaffe och nybakat bröd. Samtidigt som nya nedskärningar signalerats har de anställda på lördagar och söndagar för egna pengar bakat för att höja kvaliteten i vården.

Jag har sett kuratorer, terapeuter, tekniker och läkare forskat fram konstgjorda armar och ben till barn som fötts missbildade. De är så sinnrika att de uppfattar barnens signaler från hjärnan. Benen och armarna rör och griper som vanliga. En svensk medicinsk sensation – men händerna och benen tillverkas utomlands. Varför inte hos Gambro eller Getinge?

Den livshotande fetman opereras här bort på ett sätt som är ledande i världen. En framtida exportmetod till det övergödda USA?

USA – förresten, med universitetet i Harvard har kirurgerna Jan-Olof Johansson och Swen-Olof Andersson samt kuratorn Elisabeth Skeppstedt på den urologiska kliniken inlett ett forskningssamarbete för att hitta nya metoder att operera bort den galopperande farsot som prostatacancer utgör.

Sjuhuset har här skapat en mänsklig modell med läkare, kuratorer och sexologer som saknar motstycke, den toppas med medicinsk kunskap från Harvard. Vilken läkande resurs och tillväxtskapande motor utgör inte detta? De prostatapatienter som inte vill opereras botas genom en strålningsmetod som omfattar tre dagar.

Så ser det alltså ut på ett svenskt sjukhus i landsorten. Det är dags att de anställda i vården får känna stolthet. Med stolthet stiger också kvaliteten. Sjukvården blir friskare.

Ylva Johansson har en utmaning framför sig som rymmer både möjlighet och tillväxt.

Rolf Jansson

Följ ämnen i artikeln