Arbetslösa och sjuka hamnar i socialbidrag

Andelen arbetslösa som inte får a-kassa utan i stället måste söka kommunalt försörjningsstöd ökar snabbt. Tidningen Kommunalarbetaren visade i går att bara varannan kommunalare som blir arbetslös får a-kassa. 

Det beror för det mesta på att de arbetslösa inte klarat arbetsvillkoret i försäkringen. De har jobbat deltid eller bara haft korta påhugg. Oavsett om de har varit med i en a-kassa eller inte så blir de utan ersättning när de blir arbetslösa.

Det är först när de hamnar i någon av arbetsförmedlingens aktiviteter som de kan få ersättning. De över 25 år får 223 kronor per arbetsdag. Lite mer blir det för dem som är med i en a-kassa, 320 kronor per arbetsdag. Det blir en månadsinkomst på 5 000-7 000 kronor. Inget du kan försörja dig på.

Och detta är inte bara ett problem för kommunalare. Gruppen som inte får a-kassa ökar snabbt.

Men det är inte bara skyddsnätet för arbetslösa som blivit dåligt.

Utvecklingen för de sjuka är minst lika eländig. Socialbidraget har aldrig varit tänkt att vara en B-sjukförsäkring. Men det är precis vad den blivit.

I mars i år var det 17 000 personer som fick kommunalt försörjningsstöd trots att de var sjukskrivna med läkarintyg. Bara under senaste året hade ytterligare tusen personer hamnat i gruppen.

Det finns flera faktorer som gör att så många sjuka - och kommunerna gör uppenbart bedömningen att de inte kan jobba - inte får någon sjukpenning.

En del i gruppen har utförsäkrats trots de uppenbart inte kan jobba. Andra har inte jobbat när de insjuknat. Utan jobb blir det ingen sjukpenning. Försäkringskassan prövar i dessa fall inte ens om de är sjuka.

Tidigare var det möjligt för långvarigt sjuka att få tillfällig sjukersättning även om de var studerade, nyligen kommit till Sverige eller som av någon annan anledning inte var anställda när de blev sjuka.

Inget blir bättre av att arbetslösa och sjuka också blir fattiga.   

Följ ämnen i artikeln