Det fungerar – i fantasivärlden

Publicerad 2011-07-12

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

uppe i det blå  Anders Borg och Fredrik Reinfeldt lever i en fantasivärld om de tror att sänkt skatt för de som jobbar genererar fler arbeten.

12 JULI 2011. Jobbskatteavdraget

Anders Borgs jobbskatteavdrag har ­hittills kostat den svenska staten 80 ­miljarder årligen. ”Jobbskatteavdraget är den enskilt mest jobbskapande åtgärden”, brukar statsminister Reinfeldt ­säga. Och enligt Finansdepartementet kommer avdragen att på lång sikt ge 105 000 fler jobb.

Men när de drar den slutsatsen utgår de från att alla får jobba så mycket de vill. Ofrivillig arbetslöshet existerar ­inte i Borgs teorivärld.

Om detta berättar tidningen Kommunalarbetaren i sitt senaste nummer.

En miljon svenskar arbetar i dag deltid, och 75 procent av alla LO-medlemmar gör det mot sin vilja. Hälften av dem får inte jobba heltid för sin arbetsgivare, hälften orkar inte.

Självvald arbetslöshet

Bevisen för att jobbskatteavdraget är ett lyckat projekt skapas utifrån nationalekonomiska modeller där arbetslöshet är något självvalt.

Enligt teorin ska jobbskatteavdraget göra det mer lönsamt att ”välja bort” sjukskrivning, deltidsarbete eller ­arbetslöshet.

I modellvärlden kan människor frivilligt välja fritid – leva på a-kassa, sjuk­försäkring, socialbidrag – framför ett jobb. Alla individer antas vara kvalificerade för a-kassa, trots att hundra­tusentals personer inte är det. I fantasivärlden gör man beräkningar på ett ­socialförsäkringssystem som inte existerar i verkligheten.

Om man tror att alla arbetslösa får­ ­a-kassa, att alla får jobba så mycket de vill och att arbetslöshet och sjukskrivning är något man väljer så har jobbskatte­avdraget varit mycket lyckat. Om man i stället befinner sig i verkligheten, ­utanför de neoklassiska teorierna, är den enda slutsats man egentligen kan dra av Finansdepartementets egna siffror att låginkomsttagare oftare är ­arbetslösa, sjukskrivna eller förtidspensionärer än vad hög­inkomsttagare är.

Men har fler fått jobb då? Nja. Att komma fram till hur många nya jobb som eventuellt skapas av sänkt skatt för förvärvsarbetande är inte så lätt, och mycket tyder dessutom på att jobben blev ­färre när skatterna sänktes.

Snart sänks skatten – igen

Men Anders Borg och Fredrik ­Reinfeldt är övertygade. För dem är svaret mycket enkelt: om människor vet att den egna ekonomin kör i diket om de blir av med jobbet och om de samtidigt vet att de får skattesänkningar om de får ett jobb så kommer de att få ett jobb. I en undersökning från TCO säger ­bara två procent av svenskarna att de jobbar mer på grund av avdraget och när långtidsutredningen undersökte jobbskatte­avdraget  kunde inga sysselsättnings­effekter styrkas.

Snart kommer ett femte jobbskatte­avdrag, helt utformat efter samma verklighetsfrämmande modeller.