Bidragsberoende företag är värre än sjukfusket

Försäkringskassans nya chef Ann-Marie Begler vill kraftsamla för att bryta kostnadsutvecklingen i sjukförsäkringen

Försäkringskassans nya chef, Ann-Marie Begler, lovar i dag krafttag mot fusk och brottslighet i trygghetssystemet. Särskilt orolig är generaldirektören över utgiftsökningen inom sjukförsäkringen och missbruket av assistansersättningen.

Det är inte så konstigt. Inte minst sjukskrivningskostnaderna brukar pekas ut som det kanske största problemet för regeringens politiska planer. Magdalena Andersson får helt enkelt för lite pengar kvar till bättre undervisning, tryggare äldrevård och tåg som går i tid.

Dessutom, och det bör kanske påpekas, betyder den ökade sjukfrånvaron att många, många människor mår väldigt dåligt.

Stort och växande problem

Sverige har - som LO-utredaren Kjell Rautio påpekat - faktiskt fortfarande historiskt låga kostnader för sjukfrånvaron om vi slår samman sjukskrivningar och förtidspensioner. Men det hindrar inte att ohälsan är ett stort och växande problem, eller att både myndigheter och arbetsgivare måste ta ansvar för en fungerande rehabilitering.

Den sortens krafttag är lätta att applådera.

Då är det svårare att förstå sig på den politiska oppositionen. Just nu lanserar de borgerliga partierna sina alternativ till regeringens budget, och även om det bitvis är en uppvisning i oenighet finns det faktiskt saker man är eniga om.

Till exempel att sjuka människor ska utförsäkras för att sedan skyfflas runt mellan olika myndigheter och trygghetssystem. En resa som inte sällan slutar med att den som är sjuk kommer tillbaka till Försäkringskassan och sjukförsäkringen.

Det är en av orsakerna till dagens ökade sjuktal.

Bidragssystem och bidragsförsörjning

I sin gemensamma pamflett - den Ulf Kristersson häromdagen kallade finansplan - skriver de borgerliga partierna att det handlar om att sätta stopp för “bidragssystem” och “bidragsförsörjning”.

Det är antingen häpnadsväckande fräckt eller ganska korkat. Samma borgerliga partier som gör ersättningen till långtidssjuka till ett jätteproblem har ju skapat hela branscher som verkligen är bidragsberoende. Och de tycks dessutom stolta över saken.

För hur ska RUT- och ROT-branschen beskrivas om inte ett enda stort bidragsberoende? För att tjänsterna alls ska gå att sälja tvingas ju staten betala halva räkningen för arbetet.

Som om inte det skulle vara nog ger avdragsdjungeln massor av möjligheter till fusk.

Höjda vinster

Och alla de företagare som nu, genom Svenskt Näringslivs kanaler, beklagar sig över att rabatten på arbetsgivaravgiften för unga tas bort, demonstrerar inte de ett bidragsberoende? Systemet har ju visat sig vara en utmärkt väg för att höja vinsterna hos McDonalds och Max, men helt ineffektivt som ett sätt att sänka ungdomsarbetslösheten.

Så där skulle vi kunna fortsätta.

Fusk och missbruk av statliga stöd och bidrag ska bekämpas. De urholkar både välfärdens finansiering och legitimitet. Men när det gäller sjuktalen borde politiker och myndighetschefer kanske ändå börja med att ställa frågor om hur arbetslivet ska bli mänskligare och hur vården och rehabiliteringen ska förändras för att fler ska slippa bli sjuka?

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.