Socialdemokraterna är rädda för feminism

Om män tog ut halva föräldraledigheten och stannade hemma med barnen skulle kvinnor snabbare komma tillbaka till arbetslivet, och kunde då lämna över halva hemarbetet till männen. Det skulle minska stressen på kvinnor och ge dem en bättre pension.

 28 maj 2015. Föräldrapenning.

Socialdemokratiska partikongresser har en förmåga att upprepa sig. Internationalen, tal av partiordföranden och sedan bråkar man om föräldraförsäkringen.

Under de senaste femtio åren har frågan­ om mammors och pappors föräldra­ledighet kommit upp på varenda kongress. En hel radda ängsliga parti­ledningar har skjutit frågan framför sig. 1974 infördes visserligen den moderna föräldraförsäkringen, men särskilt jämställd blev den inte.

Än i dag tar mammorna ut 75 procent av föräldrapenningen och i helgen kommer ännu en ängslig partiledning att försvara männens rätt att strunta i barnen. Partistyrelsen tänker föreslå att en ­tredje månad reserveras för vardera föräldern. ”Ett steg på vägen”, skriver man i kongresshandlingarna.

För tjugo år sedan fick vi den första pappamånaden, för tolv år sedan kom den andra och nu föreslår Socialdemokraterna alltså den tredje.

Mellan varje ”steg på vägen” är det ­uppenbarligen ungefär tio år.

Här har den moderna föräldraförsäkringen funnits i över 40 år och ändå har de feministiska Socialdemokraterna ­inte nått fram till målet med försäkringen – ett jämställt föräldraskap.

Könsgapet konstant i 30 år

Poängerna är så uppenbara. Om männen tog halva ledigheten skulle kvinnorna komma ut snabbare i arbetslivet, de skulle därmed kunna lämna över halva hemarbetet till männen och slippa det eviga dubbelarbetet. Kvinnorna skulle få färre stressjukdomar och färre sjukdagar. De skulle dessutom få högre lön och en anständig pension.

Stefan Löfven skulle lösa så många problem om han bara vågade dela lika på föräldrapenningen. 

Könsgapet i löner och inkomster har legat konstant under de senaste 30 åren, konstaterar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU. Kvinnorna halkar efter trots att de numera förvärvsarbetar i lika hög grad och faktiskt är mer utbildade än männen. Ändå är det kvinnorna som ­erbjuds deltid, som tjänar sämre och därför får både vabba och svabba.

Högst inkomst – stanna hemma

Argumenten från Socialdemokraterna brukar handla om just pengar, de menar att familjerna förlorar på att den högre avlönade pappan stannar hemma. Men Försäkringskassan har undersökt fakta och konstaterar att många föräldrar faktiskt tjänar på att låta den som har högst inkomst vara hemma längre. Delegaterna kan själva gå in på Föräldrakollen och räkna innan de tar debatten i helgen.

Efter femtio år av bråk vore det faktiskt kul att se lite äkta feminism på en socialdemokratisk partikongress.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.