"Slut på jobben" - en gammal favorit i repris

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-09-02

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jobben tar inte slut. Den höga arbetslösheten är Riksbankens fel. Regeringen missbedömde konjunkturen. Ams felbedömde arbetsmarknaden och drog ner åtgärderna. Alla väntade bara på bättre tider.

Förklaringarna till den höga arbetslösheten var många när TCO i går ordnade debatt för att blåsa liv i den klena diskussionen om vår rekordhöga arbetslöshet.

- Det finns en farlig uppgivenhet i debatten att jobben är för få och inte kommer att bli fler, men det är fel. Det är inte jobben som saknas utan efterfrågan, sa TCO:s chefsekonom Roland Spånt med hetta och eftertryck.

På den punkten var alla i panelen överens från Irene Wennemo, näringspolitisk chef på LO, till Ams chefsekonom Sandro Scocco och regeringens man Jens Henriksson, statssekreterare på finansen.

- Det här med slut på jobben är bara en gammal "favorit i repris" som dyker upp vid varje lågkonjunktur, fnös Scocco.

En favorit i repris har minsann också ekonomernas och regeringens konjunkturprognoser och försäkringar att "nästa halvår vänder det" varit. Frågan är då vems ansvaret och skulden egentligen är för att ungdomsarbetslösheten är tvåsiffrig och den öppna arbetslösheten sex procent trots att ekonomin nu vänt uppåt.

- Riksbankens, sa Roland Spånt. Riksbankens senfärdighet att sänka styrräntan har kostat 20 000 jobb.

Så stenhård i kritiken var inte övriga men enigheten var påfallande om Riksbankens ansvar.

- Riksbanken fick en ny chef, Lars Heikensten, som inte ville framstå som duva. Det har kostat, sa LO:s Irene Wennemo.

- Regeringen ska rigga motorn i ekonomin men Riksbanken sitter på gasen och bromsen och har inte vågat använda gasen, sa Sandro Scocco.

Regeringens man Jens Henriksson vill inte fördela skuld men pekade på att Sverige i lågkonjunkturen ändå klarat sig bra tack vare det stora budgetöverskott som fanns år 2000, 120 miljarder som hållit ekonomin i gång trots att vi drabbats extra hårt av telecom- och börsbubblan som sprack och fick ekonomin att tvärbromsa.

Lite självkritik kunde man ändå höra hos statssekreteraren som erkände att regeringen felbedömt konjunkturen så att arbetslösheten blivit oacceptabelt hög och sysselsättningen för låg.

- Det jobbbar vi med i budgetförhandlingarna. Vi vill göra det som facket och Ams föreslår, satsningar på kommuner och landsting så att de kan anställa, kompensation för egenavgifterna så att hushållen kan handla och mer åtgärder hos Ams.

Höj inte räntan, låt Ams sysselsätta fler, öka statsbidragen så kommuner och landsting kan anställa - jag tycker det låter som en annan gammal "favorit i repris".

Vad som långsiktigt behövs för full sysselsättning i en värld av stora förändringar, snabb produktivitetsökning, växande krav på utbildning, strukturförändringar och nya livsmönster fick vi inga svar på hos TCO.

I en värld där alla hukar inför Riksbanken, facket inte längre stormar mot arbetslösheten och s-regeringens främsta mål är att klara utgiftstaken i statsfinanserna, ser det fortsatt bistert ut för de arbetslösa.

Lena Askling

Följ ämnen i artikeln