Europas sårbarhet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-09

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

9 JANUARI 2009. Ryssland stänger gasledningen genom Ukraina och en stor del av Europa fryser. De senaste turerna i energispelet mellan Ryssland och omvärlden handlar om priset på gas. Ukraina vill inte betala vad Ryssland kräver. Men det har också flera politiska dimensioner.

Ett starkt Ryssland

För det första har Ryssland byggt sin återkomst som stormakt på inkomsterna från olja och gas. Den ekonomiska krisen gör det svårare att hämta hem vinsterna, inte minst på olja, vilket gör gasexporten ännu viktigare. Ytterst är det Putins planer på ett starkt Ryssland som ligger i vågskålen. Att det är en tidigare del av Sovjetunionen som trilskas, dessutom ett land som aktivt sökt stöd från USA och Nato, gör inte frågan mindre politiskt brännande.

Inte rimligt

För det andra visar gasstoppet att Europa har byggt in sig i ett energisystem som gör länderna extremt sårbara. En ny gasledning genom Östersjön framställs ibland som en lösning på problemet. Det skulle minska beroendet av den nu aktuella ledningen. Men det grundläggande problemet kvarstår. Det är inte rimligt att makthavarna i Ryssland med en enkel knapptryckning kan försvåra livsvillkoren för befolkningen i stora delar av Europa. Det är ett säkerhetspolitiskt problem, men också ett miljöpolitiskt. EU måste än mer aktivt verka för ett nytt energisystem, byggt på förnyelsebara energikällor, småskalighet och ekologisk hållbarhet.

JB

Följ ämnen i artikeln