Mejla

Pernilla Ericson

Konservativa förvärrar Rysslands hiv-epidemi

Förvägrar människor kunskap

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: isabell Höjman/TT

LEDARE

Hiv-epidemin i Ryssland är allt mer alarmerande, rapporterar Dagens Nyheter.

På flera håll i världen märks en positiv trend, där antalet nya smittade per år minskar. De enda områden där hiv fortsätter att växa är Östeuropa och Centralasien, enligt FN-organet UNAIDS. Officiella siffror anger att Ryssland har 1,2 miljoner hiv-smittade, år 2017 rapporterades 104 000 nya diagnoser, men mörkertalet tros vara stort.

Fördomarna om sjukdomen frodas i samma takt som viruset. Narkomaner, prostituerade och homosexuella män pekas ut. I de grupperna finns en stor andel drabbade, men 76 procent av de nya ryska fallen får smittan genom en heterosexuell relation.

”Har sig själva att skylla”

Skammen och tystnaden runt diagnosen är stor.

– Det finns en uppfattning i vårt samhälle att kvinnor som blir hiv-smittade av män har sig själva att skylla, säger 36-åriga Polina till DN.

Hon driver en rättsprocess mot den expojkvän som smittade henne, och hånas öppet i rätten.

En självklar grogrund för spridningen av hiv är att förvägra människor kunskap. Den konservativa rörelsen är stark i Ryssland, med bas i den ortodoxa kyrkan. Det har resulterat i att sexualkunskapen dragits ner till absoluta minimum i skolorna. Samma rörelse driver frågan om att förvägra kvinnor abort.

Resultatet av obefintlig sexualkunskap är att människor inte vet hur hiv smittar eller hur man bäst skyddar sig. När kondomutdelning inte längre är tillåten slår det hårt mot eleverna. Budskapet är monogami.

Förnekar att sjukdomen existerar

Många drabbade förnekar i det längsta att de är smittade, vilket både ökar risken för vidare spridning och att sjuka inte får vård i tid. Där finns grupper som förnekar att sjukdomen existerar över huvud taget, och precis som bland vaccinationsmotståndare sprids myter om faran med behandlingen.

Information är det bästa verktyget för att bromsa smittan, och därför är utvecklingen i Ryssland särskilt farlig. Landet får inte längre bidrag från Globala fonden mot aids. Många organisationer som sprider kunskap och hjälper människor till vård är beroende av finansiering från utländska aktörer. Putins linje är hbtq-fientlig, budgeten för förebyggande insatser har krympt och även i statligt styrda medier sprids fördomar om sjukdomen.

Så blir den konservativa rörelsen en livsfara för sitt eget folk.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.