Mejla

Daniel Swedin

Annie Lööf behöver inte åka in i kaklet

Kristersson måste göra sig beroende av Sverigedemokraterna

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN

Så har vi då ett valresultat men vi har inte kommit en millimeter närmare en regering.

Utmaningarna ser nästan likadana ut nu som de gjorde på söndagskvällen, och för all del gjort under de senaste åren. Ingen partikoalition har majoritet för sin politik och låsningarna är de samma.

De så kallade allianspartierna vill att Stefan Löfven ställer upp och låter Ulf Kristersson bli statsminister.

Uteslutet, hälsar Stefan Löfven. Socialdemokraterna vill i stället att något eller några borgerliga partier överger Moderaterna och lägger grunden för en sorts mittenregering.

Kommer det hända?

Först måste Ulf Kristersson få köra ända in i kaklet.

Kristersson kanske blir vald till statsminister. För att bli det räcker det ju med att en majoritet av riksdagens ledamöter inte röstar nej när de får rösta om saken.

Sen blir det klurigare.

Som mandaten fördelar sig så kommer en Kristersson-regering att bli helt beroende av Sverigedemokraterna, och det har ju både Jan Björklund och Annie Lööf helt uteslutit. I praktiken kan Åkesson och hans vänner fälla vartenda förslag från en Alliansregeringen så länge Socialdemokraterna har en annan åsikt. S och SD samlar nämligen fler mandat än allianspartierna gör.

Dessutom har Jimmie Åkesson åkt land och rike kring under valrörelsen och lovat sina väljare att fälla Stefan Löfvens regering. I början av veckan gjorde han det tydligt att han inte tänker släppa fram någon regering där Liberalerna och Centerpartiet sitter. SD kan inte styra politiken, men de kan förhindra andra från att göra det.

Slutet närmar sig alltså för Ulf Kristersson.

Eftersom han är en klok karl som kan räkna så vet han det sannolikt själv. Frågan är om Annie Lööf och Jan Björklund kommer slunga sig in i kaklet ihop med Kristersson.

Alternativet är att låta Stefan Löfven fortsätta regera.

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.