Välfärden behöver mer överbudspolitik

De närmaste tio åren skulle det svenska försvaret behöva ytterligare 168 miljarder kronor att köpa grejer för. Det fattas flygplan och båtar, artilleripjäser och stridsfordon. Och en väldig massa ammunition.

Det är den korta sammanfattningen av maximiförslaget i en utredning försvarsminister Peter Hultqvist tog emot i veckan.

Pengarna skulle stärka det svenska försvaret på alla områden. Marinen skulle bli effektivare, stridsflyget mer uthålligt och markstridskrafterna vassare. Dessutom skulle luftvärnet och - faktiskt - hemvärnet kunna rustas upp.

Joddlande entusiasm

Kravet på jättesatsningen fick de försvarspolitiker som inte dragit i väg på sportlov att joddla av entusiasm. Moderaten Hans Wallmark förklarade ivrigt gestikulerande för SVT att Sverige inte kunde “stå kvar och stampa”. Försvarsminister Hultqvist deklarerade att försvarets behov alltför länge sopats under mattan, men att försvarsförmågan nu minsann ska ökas.

Hultqvist har antagligen rätt. Årtionden av uppskjutna investeringar i materiel och vapen har skapat jättelika behov som på ett eller annat sätt måste finansieras om vi vill ha ett försvar värt namnet.

Men precis det måste man faktiskt säga om väldigt många andra och lite mer vardagsnära samhällsområden.

Det gäller till exempel infrastrukturen där behovet av underhållsinvesteringar, nybyggnad och modernisering av järnvägen känns som ett stort svart hål.

Det gäller också bostadsmarknaden som trots de senaste årens byggboom verkligen inte klarar av uppgiften att erbjuda människor tak över huvudet till ett pris de kan betala.

Välfärdens behov

Men framför allt gäller det kanske välfärden. Sveriges Kommuner och Landsting har räknat på framtida behov och det ser inte så ljust ut.

En växande befolkning med allt fler äldre och stora barnkullar gör att gapet mellan inkomster och utgifter i kommuner och landsting de närmaste fem åren lär hamna på runt 60 miljarder kronor. Och då är ändå inte åtgärder mot dagens alla brister inräknade.

Vården, omsorgen och skolan kommer att behöva mycket mer pengar de närmaste åren. Och det är pengar som kommunerna inte själva kan ta in i kommunalskatt utan att skapa nya stora orättvisor.

Förmodligen är det den svenska politikens största utmaning de kommande åren.

Ändå har vi inte sett någon parad av partiföreträdare som likt försvarspolitikerna trumfar över varandra när det handlar om att lova nya miljarder till äldreboenden, vårdplatser eller nya förskolor.

Det är faktiskt dags nu. Välfärden behöver mer överbudspolitik.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.