Skydda våra fyrfota vänner

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-01-02

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Intresset för djurens rätt och rättigheter växer i hela västvärlden. Sverige brukar berömma sig av att ha den strängaste djurskyddslagen, men starkast lagskydd har faktiskt djuren i USA.

När Astrid Lindgren stred för kornas rätt att beta i gröna hagar och hönornas rätt till större burar och rede väckte det uppmärksamhet inte bara i Sverige. Nu har vi fått en ny regering och en ny jordbruksminister, en bonde och centerpartist som rivstartar med att lägga ner Djurskyddsmyndigheten, utöka rätten att skjuta fridlyst varg, ge fritt fram för minkfarmer och tycker att s-regeringen var för extrem i fiske- och andra djurskyddsfrågor i EU.

Hur hänger det ihop Eskil Erlandsson?

–Ì´0;Vi ska ha världens bästa djurskydd. Då gäller det att höja ribban i EU men inte sänka den i Sverige. Jag har varit med och sänkt fiskekvoterna på både torsk i Östersjön och fisket i Atlanten. Vi har kvar nollvisionen för fisket men man måste kompromissa, säger minister Erlandsson som den centerpartist och resultatpolitiker han är.

Samma sak med Djurskyddsmyndigheten som ska läggas ner den 1 juli i år.

–Ì´0;Vi ändrar ingenting i lagstiftningen. Det är bara den centrala myndigheten som läggs ner, frågorna flyttas tillbaka till Jordbruksverket. Kontrollen ska skötas av kommunerna också i fortsättningen, säger jordbruksministern nöjt.

Nöjd trots att Djurskyddsmyndigheten kom till efter kritik just mot Jordbruksverket för brister i kompetens, organisation av djurskyddet och dålig hjälp till kommunerna med tillsynen. Några pengar för att bättre klara djurskyddet nu har regeringen inte givit JordbruksverketÌ´0;–Ì´0;men det är ett måste!

Den svenska Djurskyddsmyndigheten är den första i sitt slag i världen och har väckt stort positivt intresse. Den har satt fokus på djurskyddsfrågorna och satsat mer på service och utbildning av veterinärer och djurskyddsinspektörer. Omhändertagandet av djur och förbud för djurägare som vanvårdat sina djur har också fördubblats.

Myndigheten har fått kritik för klåfingrig detaljstyrning och dålig förankring i praktisk djurhållning. Onekligen har det gnisslat mellan byråkrater och jordbrukets intressenter. Inte minst LRF:s tunga lobbyröst har hörts bakom kritiken. Intressekonflikten mellan jordbruksnäringen och djurskyddet gör beslutet om nedläggning bekymmersamt. Det är svårt att frigöra sig från misstanken att ägarintressena på nytt får en tyngre vikt när frågorna går tillbaka till Jordbruksverket.

Flera andra beslut i alliansregeringen talar samma språk, ägarintressena går före djurskydd och djurrätt. Det ska bli lättare att skjuta varg som hotar jakthundar och tamdjur också utanför hägn. En eftergift till den högljudda minoritet som kräver frihet att skjuta ett utrotningshotat rovdjur som också är skyddat i EU.

Vi är annars ett föregångsland i EU där vidriga djurtransporter, plågsamma gris- och hönsfabriker, grymma jakt- och slaktmetoder har sina kommersiella marknadsförsvarare. Det bör vi fortsätta att vara.

Intressekonflikten mellan Sveriges 18Ì´0;000 bönder och nio miljoner konsumenter utfaller säkert i en överväldigande majoritet för oss som vill att vi fortsatt går i täten för ett starkt skydd för våra fyrfota vänner.

Lena Askling

Följ ämnen i artikeln