Demokrati med förhinder

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-18

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Valet i Thailand omges av stora frågetecken

semesterfavorit Demokratin i Thailand hänger på en skör tråd. Men där finns också ett samhälle som kämpar för den demokratiska utvecklingen. Men det är inget som turisterna på landets södra stränder märker.

18 december 2007. En vecka kvar till jul och det är i princip omöjligt att få tag i flygbiljetter till Thailand.

Bara i år reser omkring 300?000 svenskar till stränderna vid Krabi, Phuket och Koh Lanta och viljan att nå solen verkar särskilt stark inför storhelgerna.

Som turist i Thailand kommer man till ett land där demokratin just nu hänger på en mycket skör tråd. För drygt ett år sedan grep militären makten i en statskupp. Premiärministern Thaksin Shinawatra avsattes och tvingades i landsflykt. Thaksin var ingen demokrat i västerländsk mening. Han samlade all makt i sina egna händer och blandade samman sina privata affärer med sin roll som politisk ledare. Men han var folkvald. Thailändarna, främst på den fattiga landsbygden, tilltalades av hans löften om bättre ekonomi och sjukvård.

Den junta som tillträdde efter kuppen lovade att ett nytt demokratiskt val skulle hållas den 23 december i år. Beskedet användes bland annat av den svenska regeringen som ett motiv för det moraliskt riktiga i att sälja Jas-plan till Thailand.

Men valet är knappast lösningen på Thailands demokratiska problem.

Ny kupp är möjlig

Det första juntan gjorde efter kuppen var att förbjuda Thai Rak Thai, Thaksins politiska parti, och utlysa undantagstillstånd i stora delar av landet. I Thai Rak Thais ställe uppstod partiet Folkets makt, som ser ut att bli Thailands största parti efter den 23 december. Kommer juntan tolerera att Folkets makt vinner valet? Vad gör generalerna om den nya regeringen släpper in Thaksin i politiken igen? En ny kupp är fullt möjlig. Många tror att juntan inte ens skulle erkänna valet om folket röstar ”fel”.

Möjligen kan det akuta hotet för en sådan kupp undanröjas om Demokraterna, det andra stora partiet i Thailand, går ihop med några mindre partier och bildar regering. Demokraterna driver en långt mer sympatisk politik än Thaksins nyliberala lierade.

Demokratin hotad

Grundproblemet kvarstår dock. Militären visade med statskuppen förra året att de fortfarande tar sig rätten att gripa makten om de ogillar den politiska utvecklingen. Under året har de kraftigt höjt anslagen till militären och velat driva igenom en nationell ”säkerhetslag”. Lagen är tänkt att stärka militärens makt så fort ”den nationella säkerheten är hotad”. En gummiparagraf som kan hota demokratin.

När FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon besökte Thailand i förra veckan demonstrerade människorättsaktivister utanför regeringsbyggnaderna. De krävde ett stopp för militärens makt. Aktivisterna är, trots allt, hoppet i Thailand. Det finns ett civilt samhälle. Det finns krafter som verkar i människors vardag för en mer solid demokratisk utveckling.

De krafterna syns dock sällan på sandstränderna i södra Thailand.

JB

Följ ämnen i artikeln