En halvtimme med varningar

Anders Borg må vara finansminister, men han är ingen politiker. Det bevisade han under sitt tal i Almedalen i Visby i?går. Talet, eller snarare föreläsningen, var märklig. Stämningen bland publiken var också märklig. När enstaka applåder väl hördes från åskådarna verkade Anders Borg nästan förvånad.

Efter 30 minuter hade finansministern framfört Almedalsveckans i särklass kortaste, och minst känsloladdade, tal.

Ämnena var Sveriges ekonomi, sysselsättning, utanförskap, utbildning och miljö. Allt kryddat med ord som ”strukturreformer”, ”avregleringar” och ”tillväxtmirakel”.

Mest minnesvärd var den bisarra anekdoten om den utter som nyligen blev överkörd av en bil utanför Katrineholm. Enligt Anders Borg ett glädjande bevis på mårddjurets återkomst i den sörmländska faunan.

Traditionellt brukar talarna i Almedalen hålla en pressträff på eftermiddagen och berätta för journalisterna som är på plats i Visby vad hon eller han tänker ta upp i sitt tal. På så sätt hinner journalisterna förbereda sina nyhetsinslag och kan börja skriva artiklar redan före talet.

Också Anders Borg kallade till pressträff, men han ville knappt avslöja ett ord ur sitt tal i förväg. I?stället tog han tillfället i akt och inledde höstens budgetförhandlingar.

Budskapet, som han villeha journalisternas hjälp att sprida till allianspartierna, var att det trots de goda tiderna inte finns något utrymme för kostsamma politiska reformer. Ett nytt jobbskatteavdrag ska det bli, men vårdnadsbidrag, satsningar på infrastruktur och slopad värnskatt, som folkpartiet driver, kan det inte bli tal om 2008. Sverige är just nu inne i en högkonjunktur och skulle staten stimulera ekonomin ytterligare finns risk för överhettning, varnar Borg.

Det har spekulerats i varför just Anders Borg kom till Visby när Fredrik Reinfeldt valde att stanna hemma. Skulle talet i Almedalen lansera honom som allmänpolitiker och ge honom större tyngd internt inom alliansen och moderaterna? Sannolikt inte. På moderaternas ekonomiska seminarium, som inledde torsdagen, sa Anders Borg att han skulle hålla sitt ”första och kanske sista stora politiska anförande” i Almedalen.

Anders Borg var en av arkitekterna bakom de ”nya” moderaterna och är en omvittnat duktig strateg. Men som finansminister har han varit svag och har ofta fått ge med sig för småpartiernas krav. Den nya fastighetsskatten var inget Anders Borg gick till val på. Nu har han uppenbart tröttnat och tänker varna sig fram till höstens budgetförhandlingar.

Ett parti för de redan välbärgade. Så beskriver allt fler väljare den borgerliga fyrklövern. Högst är siffran för moderaterna, 78 procent. Allt fler väljare, 49 procent, tycker däremot att socialdemokraterna står på de svagas sida. Det visar en opinionsundersökning som Synovate Temo genomfört på uppdrag av tidningen Fokus.

När de fyra borgerliga partisekreterarna kommenterade mätningen angavs den förändrade fastighetsskatten och den slopade förmögenhetsskatten som orsakerna till väljarnas syn på allianspartierna. Väljarnas bedömning är riktig. Den politik som regeringen för är en politik för de välbärgade. Trots finansministerns tal om skattelättnader för ”vanligt folk” tillföll 90 procent av de samlade reformerna i regeringens första budget den rikaste halvan av befolkningen, visar en genomgång som socialdemokraterna gjort.

Väljarnas bild av moderaterna som ett parti för de rika har stärkts sedan Anders Borg blev finansminister. I sitt tal i Visby gav han dem ingen anledning att omvärdera den bilden.

Följ ämnen i artikeln